Mirovne misije

U kasarni Rajlovac upriličena ceremonija dočeka Jedinice vojne policije OS BiH iz misije ISAF

19.9.2013

U kasarni Oružanih snaga BiH u Rajlovcu 19.09.2013. godine upriličena je ceremonija dočeka Jedinice vojne policije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz misije ISAF iz Afganistana, gdje su proveli devet mjeseci u sastavu 115. bataljona vojne policije Nacionalne garde Marylanda.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, američke misije u BiH, Nacionalne garde Marylanda, NATO štaba u Sarajevu, Komande EUFOR-a, predstavnici državne i entitetske vlasti u BiH, vojno-diplomatskog kora akreditovanog u BiH, te porodice pripadnika Jedinice vojne policije OS BiH.

Prisutnima su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč, v.d. komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Dragan Vuković, otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholas M.Hill i komandant Nacionalne garde američke savezne države Maryland general major James Adkins.

“Posebno složena i izazovna, misija ISAF u Afganistanu nametnula je profesionalna i lična iskušenja, koja ste uspješno savladali prema ocjenama koje su mi prezentovane. Nadležni ističu da ste u potpunosti izvršili zahtjevne zadatake i obaveze, koje su vam dodijeljene“, kazao je ministar odbrane BiH u svom obraćanju vojnim policajcima. Na kraju se zahvalio svima koji su pružili podršku tokom pripreme, upućivanja i izvršenja misije pripadnika OS BiH u Afganistanu, posebno njihovim porodicama koje su nesebično pružale podršku svojim najbližima.

Generali Jeleč i Vuković čestitali su pripadnicima Jedinice vojne policije na profesionalno i besprijekorno obavljenom zadatku, te se zahvalili na dostojanstvenom predstavljanju OS BiH, ali i države BiH u misiji ISAF.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je u svom obraćanju čestitao pripadnicima Oružanih snaga BiH na uspješno obavljenoj misiji u Afganistanu i istakao činjenicu da Bosna i Hercegovina ima kapacitete i prepoznata je kao pouzdan kontributor u operacijama podrške miru, nakon što je i sama bila primalac međunarodne pomoći.

Na kraju je Ministar odbrane BiH zajedno sa Predsjedavajućim Predsjedništva BiH i predstavnicima Oružanih snaga BiH uručio pohvale najzaslužnijim pojedincima iz sastava Jedinice Vojne policije koji su se vratili iz misije ISAF u Afganistanu.

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

16 FOTO GALERIJA