Mirovne misije

Ministar odbrane Zekerijah Osmić u Afganistanu – učešće pripadnika OS BiH u misiji ISAF doprinosi globalnoj sigurnosti u svijetu

19.12.2013

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju je predvodio ministar odbrane Zekerijah Osmić, boravila je od 14-18.12.2013.godine u IR Afganistan, gdje je posjetila pripadnike OS BiH koji se trenutno nalaze na izvršenju misije ISAF.

Pored ministra Osmića, u delegaciji MO BiH i OS BiH nalazili su se zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni general Mirko Tepšić, pomoćnik ministra odbrane za obavještajno-sigurnosne poslove Marinko Šiljegović, načelnik Štaba 6.pbr. OS BiH  pukovnik Slaven Blavicki, šef kabineta Ministra odbrane gdin Mustafa Sinanović i major Dario Tucaković lični pomoćnik NZŠ OS BiH.

Tokom četverodnevne posjete ministar Osmić imao je prilike lično se uvjeriti u izvanredne rezultate koji pripadnici OS BiH postižu u misiji ISAF u Afganistanu. Pored susreta sa pripadnicima jedinice koja se trenutno nalazi na osiguranju baze kamp Bastion u provinciji Helmand, delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH održala je sastanke sa: general majorom Walerom Millerom, komandantom Regionalne komande Sjever- Jug, brigadirom Woodhamom, komandantom britanskih snaga u bazi Bastion, brigadirom Kenethom Pedersenom, komandantom Danskog kontigenta u čijem se sastavu nalazi i naša jedinica OS BiH.

Tokom razgovora našoj delegaciji su iskazane pohvale za našu jedinicu,  te je istaknuto da jedinica OS BiH iskazuje pozitivan primjer profesionalizma, vojničkog držanja i izvršavanja svih postavljenih zadataka od strane pretpostavljenih komandi. 

Također, ministar i saradnici imali su priliku razgovarati sa svim pripadnicima kontigenta. Tokom brifinga delegacija je imala priilike da se uvjeri da su svi pripadnici i tri pripadnice jedinice OS BiH zdravi i spremni da uspješno nastave izvršavanje dodijeljenih zadataka. U svom obraćanju ministar Osmić i general Tepšić naglasili su važnost učešća i uspješnog izvršavanja dodijeljenih zadataka koji državi BiH i njenim OS BiH daje prepoznatljiv ugled, te naglasili činjenicu da su naši pripadnici pridobili povjerenje saveznika i daju doprinos globalnim naporima za uspostavu i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu

Nakon službenog dijela organizirano je zajedničko druženje sa pripadnicima jedinice u Helmandu.

Također, delegacija je boravila i u Mazar-e Sharifu, gdje se susrela sa brigadnim generalom Timberlakeom, koji je ujedno mijenjao komandanta Regionalne komande Sjever general majora Wilmera. General Timberlake je ministru Osmiću iznio svoje pozitivne ocjene i zadovoljstvo izvršavanjem misije devete rotacije štabnih oficira pripadnika OS BiH  u sastavu kontigenta OS SR Njemačke, njihovim iskazanim profesionalizmom i dostignutim rezultatima.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA