Mirovne misije

XII kontigent vojnih posmatrača Oružanih snaga BiH uspješno završio mirovnu misiju u DR Kongo

9.6.2014

XII kontigent vojnih posmatrača Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u sastavu: major Aleksandar Milisavić, major Josip Čivćija, major Elvedin Mulagić, major Nebojša Savić i kapetan Damir Hadžigrahić, uspješno je okončao jednogodišnju mirovnu misiju UN-a MONUSCO u DR Kongo.

Pripadnici OS BiH su ostvarili zapažene rezultate tokom učešća u mirovnoj misiji, pri čemu su ispoljili visok nivo kompentencijе i profesionalnosti na dodjeljenim dužnostima vojnih posmatrača.

Oficiri OS BiH su tokom jednogodišnjeg mandata svakodneno izvršavali zahtjevne zadatke vojnih posmatrača, pri čemu su stekli vrijedno iskustvo rada u civilno-vojnom okruženju. Vrijedno je istaći da su ti zadaci često iziskivali rad na obezbjeđenju osnovnih ljudski prava za ugrožene kategorije i pojedince u DR Kongo.

Dvojica pripadnika kontigenta obavljali su duži vremenski period dužnost vođe tima sajta. Jedan pripadnik je proveo kompletnu misiju u izazovnom okruženju Sjevernog Kivua, koji sa stanovišta sigurnosti predstavlja najnestabilniju provinciju u DR Kongo. Pripadnik kontigenta je učestvovao u zahtjevnom zadatku uspostave i organizacije rada novog tima sajta u provinciji Južni Kivu.

Demonstrirane vještine i sposobnosti oficira OS BiH ocijenjene su veoma visokim ocjenama od nadležnih starješina u misiji, što predstavlja još jednu potvrdu visoke osposobljenosti oficira OS BiH za rad u međunarodnom okruženju i mirovnim operacijama.

Info-Ured za odnose s javnošću