Mirovne misije

Ispraćaj Pješadijske jedinice OS BiH u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u Afganistan

26.12.2014

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović i najviši zvaničnici Oružanih snaga BiH, Komande NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditovanih u BiH i medija, prisustvovali su svečanoj ceremoniji ispraćaja prve rotacije OS BiH u novu misiju koalicijskih snaga „Odlučna podrška“ (Resolute Support) iz sastava 4.pbr u Islamsku Republiku Afganistan, koja se 26.12. 2014. godine održala u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

Ova jedinica će svoju misiju, u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH, izvršavati u sastavu Američke borbene grupe koalicijskih snaga u Islamskoj Republici Afganistan.

Upućivanju  rotacije Pješadijske jedinice OS BiH u mirovnu misiju, prethodila je selekcija kandidata kroz vrlo zahtjevnu, sadržajnu i fizički napornu dvomjesečnu obuku. Najveći dio obuke se izvodio na poligonu u kasarni “Miralem Jugo“ Livač  i strelištu „ Gorica“ Čapljina.

U skladu sa Protokolom ceremonije svečanosti, vojnicima koji se upućuju u misiju obratili su se: komandant 4.pbr brigadni general Tomo Kolenda i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije  general major Mirko Tepšić.

Svečanost je okončana predajom državne zastave komandiru jedinice, majoru  Josipu Brajkoviću od strane komandanta OK OS BiH brigadnog generala Dragana Vukovića.

Info 4.pbr

14 FOTO GALERIJA