Mirovne misije

Delegacija Oružanih snaga BiH posjetila pripadnike OS BiH u operacijama podrške miru u IR Afganistanu

16.3.2015

Delegacija Oružanih snaga BiH, koju je predvodio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, boravila je od 10-14.03.2015.godine u IR Afganistan, gdje je posjetila pripadnike OS BiH koji se trenutno nalaze na izvršenju misije „Odlučna podrška“ u Afganistanu.

Pored generala Jeleča, u delegaciji OS BiH nalazili su se: komandant Operativne komande OS BiH general major Dragan Vuković, komandant 4. pbr brigadni general Tomo Kolenda, komandant Komande logistike brigadir Rusmir Mrković, kapetan Amer Riković i poručnik Mladen Drljača.

Tokom četverodnevne posjete general pukovnik Anto Jeleč i delegacija OS, imali su priliku lično se uvjeriti u izvanredne rezultate koje pripadnici OS BiH postižu u misiji  u IR Afganistan.

Posjetu IR Afganistan delegacija Oružanih snaga BiH iskoristila je za održavanje sastanaka sa visokim vojnim autoritetima misije „Odlučna podrška“. U Komandi misije u Kabulu general Jeleč sa saradnicima susreo se sa zamjenikom komandanta misije general pukovnikom Carsten Jacobson-om gdje je razgovarano o ukupnom doprinosu i značaju učešća Oružanih snaga BiH u operaciji „Odlučna podrška“, kao i o generalnoj situaciji u Afganistanu.

Tokom posjete lokacijama na kojima su razmješteni pripadnici  OS BiH, delegacija je obišla i Komandu za obuku, savjetovanje i pomoć „Sjever“ (TAAC-N) u Mazar-e-Šarifu te se susrela sa komadantom brigadnim generalom Andreas Hanneman-om. Posjeta bazi „Bagram“ bila je prilika za sastanak generala Jeleča i zamjenika komandanta USFOR-A snaga u Afganistanu general majora Mike Murray-a koji je ujedno i komandant baze „Bagram“ tokom kojeg se razgovaralo o doprinosu i važnosti učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru.

Tokom razgovora našoj delegaciji su iskazane pohvale za naše pripadnike,  te je istaknuto da pripadnici OS BiH iskazuju pozitivan primjer profesionalizma, vojničkog držanja i izvršavanja svih postavljenih zadataka od strane pretpostavljenih komandi.

Također, načelnik ZŠ sa saradnicima razgovaro je sa svim pripadnicima koji se nalaze u misiji u IR Afganistan. Tokom brifinga koji su prezentirani, delegacija je imala prilike da se uvjeri da su svi pripadnici i četiri pripadnice OS BiH zdravi i spremni da uspješno nastave izvršavanje dodijeljenih zadataka. U svom obraćanju general Jeleč i saradnici naglasili su važnost učešća i uspješnog izvršavanja dodijeljenih zadataka koji državi BiH i njenim OS BiH daje prepoznatljiv ugled, te naglasili činjenicu da su naši pripadnici pridobili povjerenje saveznika i daju doprinos globalnim naporima za uspostavu i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu.

info-ZŠ OS BiH

12 FOTO GALERIJA