Mirovne misije

Ceremonija ispraćaja Pješadijske jedinice 5. pbr u operaciju podrške miru „Odlučna podrška“

10.12.2015

Ceremonija ispraćaja Pješadijske jedinice iz sastava 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru “Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan, održana je u kasarni i aerodromu „Dubrave“, Živinice, 10.12.2015. godine.

Pješadijska jedinica iz sastava 5. pješadijske brigade, u kojoj su i četiri pripadnice OS BiH, je nakon rigorozne selekcije prošla zahtjevne, fizički naporne i iscrpljujuće višemjesečne treninge, kako bi svojom obučenošću i osposobljenošću rame uz rame sa međunarodnim koalicionim snagama, dala svoj doprinos u operaciji podrške miru u Islamskoj Republici Afganistan.

Jedinica će obavljati svoju misiju u sastavu američkog kontigenta koalicionih snaga u bazi „Bagram“.

Samoj ceremoniji ispraćaja jedinice u misiju, osim rodbine i prijatelja vojnika, prisustvovali su načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, komandant OK OS BiH general major Dragan Vuković, komandant NATO štaba u BiH brigadni general Žizel M. Vilc (Giselle M. Wilz), predstavnici EUFOR-a, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH i generali OS BiH.

General Jeleč je naglasio impozantne brojke dosadašnjeg učešća pripadnika OS BiH u mirovnim misijama, kako pod zastavom Ujedinjenih nacija, tako i u sklopu koalicija i NATO-a.

Domaćin svečanosti, komandant 5. pbr brigadni general dr Kenan Dautović, istakao je značaj permanentne obuke koja se realizira u 5. pbr i izdvojio ovaj poseban segment - obuka jedinica za mirovne misije. Također, naglasio je da je ovo četvrti kontigent koji se iz sastava brigade kojom komanduje upućuje u neku od misija podrške miru.

Info-5.pbr