Mirovne misije

Ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava 4. pbr Oružanih snaga BiH u operaciju podrške miru „Odlučna podrška“

9.6.2016

Ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava 4. pješadijske brigade OS BiH u misiju podrške miru “Odlučna podrška“ u IR Afganistan, održana je 09. juna 2016. godine u kasarni „Božan Šimović“, u Čapljini.

Ispraćaju su prisustvovali najviši zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, na čelu s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš i načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnikom Antom Jelečem. Također, ispraćaju su prisustvovali i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici NATO-a i EUFOR-a u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor OS BiH i predstavnici komandi i jedinica Oružanih snaga BiH te porodice, rodbina i prijatelji pripadnika OS BiH koji odlaze u mirovnu misiju.

U svom obraćanju prisutnima, ministrica Pendeš je istakla da je “naša država opredijeljena za kolektivni sistem sigurnosti, kao okvir u kojem možemo na najefikasniji način ostvariti sve svoje sigurnosne i odbrambene ciljeve. Smatramo kako, kroz proces integracija u Evropsku uniju i NATO, možemo osigurati kvalitetan sigurnosni ambijent, ali i ekonomski razvoj naše države, što pokazuju brojni primjeri država članica evroatlantskih integracija.” 

Obraćajući se pripadnicima 4. pbr OS BiH, koji odlaze u mirovnu misiju “Odlučna podrška”, ministrica Pendeš je kazala: “Oficiri, podoficiri i vojnici, izuzetno cijenimo vašu spremnost i odluku da učestvujete u mirovnim misijama i time doprinesete uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. Vaše angažovanje u ovoj plemenitoj misiji čini nas ponosnim, ali i nameće obavezu da kao država uradimo sve kako bi svoj zadatak izvršili kvalitetno i u potpunosti. Sigurna sam se da ste u potpunosti spremni da profesionalno izvršite predstojeće zadatke, dostojanstveno predstavite, ne samo Oružane snage BiH, nego i državu BiH sa svim njenim vrijednostima. Vaš profesionalni odnos prema povjerenim zadacima garancija je da će naši pripadnici ostati istinski ambasadori BiH u svijetu.”

Načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč je podsjetio da su “Oružane snage BiH u Afganistanu angažirane još od 2009. godine, gdje su do danas učestvovale sa preko 600 pripadnika raspoređenih u pješadijske jedinice, jedinice vojne policije ili u regionalne komande kao štabno osoblje.” “Do danas”, istakao je general Jeleč, “oni su izvršili svoju misiju sa najboljim rezultatima i postignućima, stekli i unaprijedili svoje dosadašnje iskustvo, te dali nemjerljiv doprinos izgradnji i jačanju kapaciteta Afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti i ukupnim naporima jačanja mira, stabilnosti i sigurnosti u Afganistanu.”

Domaćin svečanosti, komandant 4. pbr brigadni general Tomo Kolenda, istakao je važnost obuke koja se realizuje u 4. pbr, te naglasio potpunu osposobljenost i spremnost pripadnika ove jedinice za izvršenje zadatka u Afganistanu. Također, svim pripadnicima jedinice je poželio uspješno ispunjavanje misije i predstavljanje Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

16 FOTO GALERIJA