Mirovne misije

Svečani doček pješadijske jedinice OS BiH iz operacije podrške miru “Odlučna podrška”

27.6.2016

Nakon šestomjesečnog izvršenja misije podrške miru u IR Afganistan, za pripadnike 3. rotacije pješadijske jedinice iz sastava 5. pješadijske brigade OS BiH je 27.06.2016. godine, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, upriličena ceremonija svečanog dočeka, kojoj je prisustvovao i zamjenik ministra odbrane Sead Jusić sa saradnicima.

Ceremoniji su prisustvovale delegacije MO i OS BiH, predstavnici Ambasade SAD-a u BiH, porodice i rodbina pripadnika, te predstavnici medija.

Ova jedinica, koja je u svom sastavu imala i četiri pripadnice ženskog spola, u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, svoju misiju je izvršavala u sastavu koalicijskih snaga OS SAD u bazi „Bagram“ u Islamskoj Republici Afganistan. Kao i u prethodnim misijama i ova pješadijska jedinica 5. pbr OS BiH pokazala je visok stepen obučenosti i osposobljenosti, što je Komanda koalicijskih snaga OS SAD u bazi „Bagram“ uvidjela, te je više pripadnika ove jedinice OS BiH pohvalila i nagradila.

Domaćin ceremonije svečanog dočeka bio je komandant OK OS BiH generalmajor Dragan Vuković, koji je u svom obraćanju naglasio zadovoljstvo postignutim rezultatima pripadnika pješadijske jedinice. Njegovom obraćanju je prethodilo obraćanje komandanta 5. pbr brigadnog generala dr. Kenana Dautovića, koji se detaljno osvrnuo na segmente pri veoma uspješnom izvršenju misije. Potom se prisutnima obratio zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić koji je posebno istakao značaj i doprinos učešća jedinica naših oružanih snaga za državu BiH.

Pješadijska jedinica aktivno je učestvovala i u sportskim i kulturnim aktivnostima koje su se realizirale u bazi „Bagram“ tokom izvršenja misije. Tako su na sportskom takmičenju „Spartan Race“, održanom 13.05.2016. godine, od 76 ekipa koalicijskih snaga naši predstavnici zauzeli treće mjesto. Također, treba podsjetiti da je iz sastava 5. pješadijske brigade OS BiH, u oktobru 2010. godine, upućena prva jedinica OS BiH u međunarodnu misiju podrške miru ISAF.

Info: 5. pbr

11 FOTO GALERIJA