Mirovne misije

Svečani doček pješadijske jedinice OS BiH iz misije podrške miru „Odlučna podrška“

30.12.2016

Predstavnici Oružanih snaga BiH, NATO-a, EUFOR-a, LOT tima, lokalnih vlasti, Granične policije Bosne i Hercegovine i medija prisustvovali su svečanoj ceremoniji dočeka četvrte rotacije OS BiH iz misije „Odlučna podrška“ (Resolute Support), koja je 29.12.2016. godine održana u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini.

U skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, ova jedinica realizirala je misiju u sastavu OS SAD-a, koalicijskih snaga u Kabulu u Islamskoj Republici Afganistan.

Ovom prilikom, prisutnima se obratio komandant 4. pješadijske brigade brigadni general Tomo Kolenda koji je istakao pozitivne ocjene koalicijskih snaga za realiziranu misiju pješadijske jedinice OS BiH, te izrazio posebno zadovoljstvo odličnim radom pripadnika brigade u multinacionalnom okruženju, radu s lokalnim stanovništvom i svim izazovima s kojima se naša jedinica susretala tokom izvršenja misije.

Komandant OK OS BiH generalmajor Dragan Vuković se u svom obraćanju zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ove zahtjevne misije, te istakao da je i ova misija pokazala spremnost pripadnika Oružanih snaga BiH da učestvuju u međunarodnim misijama, rame uz rame s multinacionalnim snagama.

Pred svečanim strojem, komandir pješadijske jedinice OS BiH poručnik Davor Vujeva je predao komandantu OK OS BiH generalmajoru Draganu Vukoviću državnu zastavu Bosne i Hercegovine koju su pripadnici ove jedinice ponosno i časno nosili u mirovnoj misiji u proteklih šest mjeseci.

Na kraju ceremonije, najuspješnim pripadnicima jedinice uručene su stimulativne mjere s nivoa OK OS BiH i 4. pbr, a koje su nagrađenim uručili generali Vuković i Kolenda.

Info-4.pbr