Mirovne misije

Ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava 5. pbr OS BiH u operaciju podrške miru „Odlučna podrška“

1.6.2017

Ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u IR Afganistan održana je 01. juna 2017. godine u kasarni i aerodromu „Dubrave“ u Živinicama.

Ispraćaju su prisustvovali načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici NATO-а i EUFOR-a u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor OS BiH i predstavnici komandi i jedinica Oružanih snaga BiH, porodice, rodbina i prijatelji pripadnika OS BiH koji odlaze u mirovnu misiju, kao i predstavnici lokalnih institucija vlasti.

U svom obraćanju prisutnima general Jeleč je iznio impozantne podatke dosadašnjeg učešća pripadnika OS BiH u mirovnim misijama, kako pod zastavom Ujedinjenih nacija tako i u sklopu koalicija i NATO-a. Iskustva stečena u ovim misijama imaju nemjerljiv značaj u obuci i edukaciji naših pripadnika te unapređuju sposobnosti i ukupnu reformu sistema odbrane BiH. „Učešćem pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru“, kazao je general Jeleč, „Bosna i Hercegovina i njene oružane snage, rame uz rame s našim saveznicima u sastavu koalicionih snaga, iskazuju odgovornost i svijest o potrebi sigurnosti u svijetu, gradeći na taj način imidž kredibilnog i pouzdanog partnera u evroatlantskoj zajednici.“

Domaćin svečanosti, komandant 5. pbr brigadni general Kenan Dautović istakao je značaj permanentne obuke koja se realizira u 5. pbr i posebno izdvojio obuku jedinice za operacije podrške miru.

Jedinica će obavljati svoju misiju u sastavu Američkog kontigenta koalicionih snaga, a svi pripadnici koji se upućuju u misiju su prošli rigoroznu selekciju i zahtjevnu višemjesečnu obuku.

Ured za odnose s javnošću

tel: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

 

7 FOTO GALERIJA