Mirovne misije

Pješadijska jedinica OS BiH i Jedinica vojne policije OS BiH svečano dočekana iz misije „Odlučna podrška“

16.1.2019

U kasarni „Kozara“ u Banjaluci 15. januara 2019.godine, održana je ceremonija dočeka Pješadijske jedinice iz sastava 6.pbr OS BiH i Jedinice vojne policije iz sastava BtTP OS BiH iz misije podrške miru „Odlučna podrška“ u IR Afganistan.

Svečanom dočeku su, pored članova porodica pripadnika jedinica, prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici civilnih institucija, predstavnici vojno-diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici medija.

Ceremonija je otpočela je predajom raporta komandantu Operativne komande OS BiH generalmajoru Radovanu Iliću, nakon čega je general Ilić izvršio smotru jedinice.

 

Obzirom da je 6.pbr domaćin svečanosti, komandant brigade brigadir Radovan Jović je svim prisutnima izrazio dobrodošlicu i zahvalio se na dolasku. U svom obraćanju brigadir Jović je pripadnicima jedinica koje su izvršile ovu veoma zahtjevnu misiju je uputio čestitke na profesionalno izvršenom zadatku, naglasivši da je 6.pješadijska brigada dostigla nivo osposobljenosti djelovanja i rada u multinacionalnom okruženju i operabilnosti sa drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja, uz uvjerenje da su ove jedinice spremne i osposobljene za izvršenje dodijeljene misije.

 

Pripadnicima jedinica i prisutnima se obratio i komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić. On je uputio je čestitke na uspješno izvršenoj misiji te je između ostalog naglasio veliki značaj učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru te predstavljanja Bosne i Hercegovine u svijetu. Nakon obraćanja generala Ilića, komandir pješadijske jedinice OS BiH iz sastava 6.pbr, je komandantu Operativne komande OS BiH predao zastavu Bosne i Hercegovine koju su dostojno nosili tokom izvršenja misije.

 

Ovom prilikom pročitane su i naredbe o dodjeli nagrada i pohvala istaknutim pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli uspješno realizovanoj misiji jedinice.

 

Info - 6.pbr

12 FOTO GALERIJA