Mirovne misije

Ispraćaj jedinica Oružanih snaga BiH u misiju „Odlučna podrška“ u IR Afganistan

3.12.2019

Ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH iz sastava 6. pješadijske brigade i jedinice Bataljona vojne policije iz sastava Brigade taktičke podrške u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan održana je 2. decembra 2019. godine kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci.

Pored velikog broja članova porodica, ceremoniji ispraćaja prisustvovali su zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na čelu sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajorom Gojkom Kneževićem, predstavnici civilnih institucija, predstavnika vojno-diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, komandantica Štaba NATO-a Sarajevo brigadna generalica Marti J. Bissell te predstavnici EUFOR-a.

Ceremonija je počela predajom raporta pukovnika Josipa Sliškovića generalmajoru Gojku Kneževiću koji je izvršio smotru jedinica.

Domaćin svečanosti, komandant 6. pješadijske brigade brigadir Radovan Jović u svom obraćanju je naglasio značaj i uspješnost obuke i mogućnost djelovanja jedinica u multinacionalnom okruženju i operabilnosti sa drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja, izražavajući uvjerenje da su ove jedinice spremne i osposobljene za izvršenje dodijeljene misije.

Prisutnima se obratio i general Knežević koji je istakao veliki značaj učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, te je pripadnicima Oružanih snaga BiH koji odlaze u misiju poželio sreću u izvršenju predstojeće misije.

Nakon obraćanja zvaničnika, izvršena je primopredaja zastave Bosne i Hercegovine koju je komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić predao komandiru jedinice.

Info – 6. pbr

17 FOTO GALERIJA