Mirovne misije

Ispraćaj pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnu misiju „Odlučna podrška“ u Afganistanu

17.6.2020

Ispraćaj pješadijske jedinice iz sastava 5. pješadijske brigade i pripadnika vojne policije Brigade taktičke podrške OS BiH u mirovnu misiju „Odlučna podrška“ u Islamskoj Republici Afganistan realiziran je 16. juna 2020. godine iz kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice.

U sastavu pješadijske jedinice 5. pbr OS BiH nalaze se dvije pripadnice, a u sastavu vojne policije Brigade TP OS BiH nalaze se tri pripadnice OS BiH.

Tokom priprema za upućivanje u misiju svi pripadnici su prošli višemjesečni ciklus obuke za mirovne operacije pokazavši visok stepen obučenosti i uvježbanosti za izvršenje dodijeljene misije te su, nakon „preduputnog COVID-19 karantina“, ispraćeni u mirovnu misiju u Afganistan.

Ovo je dvanaesta rotacija pješadijske jedinice i šesta rotacija vojne policije OS BiH koja se upućuje u mirovnu misiju u IR Afganistan. Jedinica će obavljati svoju misiju u sastavu Američkog kontingenta koalicionih snaga.

Prilikom ispraćaja, zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Kenan Dautović je naglasio da izuzetno cijeni spremnost i odlučnost pripadnika OS BiH što učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. Angažiranje u ovoj plemenitoj misiji čini nas ponosnim, ali i nameće obavezu da, kao oružane snage u cjelini, uradimo sve kako bi svoje zadatke izvršili kvalitetno i u potpunosti“, kazao je general Dautović.

Komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko je istakao da se tokom obuke uvjerio da su pripadnici OS BiH u potpunosti spremni da profesionalno izvrše predstojeće zadatke, dostojanstveno predstave, ne samo Oružane snage BiH, nego i državu Bosnu i Hercegovinu sa svim njenim vrijednostima. Naglasiо je i da je profesionalni odnos prema povjerenim zadacima garancija da će naši pripadnici ostati i dalje istinski ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu.

Info – 5. pbr

6 FOTO GALERIJA