Posjete

Posjeta delegacije MO i OS BiH njemačkoj Sanitetskoj službi

17.9.2010

U sklopu plana bilateralne saradnje sa MO i OS Savezne Republike Njemačke, delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH posjetila je Sanitetsku službu Njemačkih OS. Delegaciju je predvodila brigadir Snježana Marić, a u sastavu delegacije bili su gosp. Slavko Bjelogravić, major Dževad Burić i kapetan Adnan Hodžić.

U sklopu plana bilateralne saradnje sa MO i OS Savezne Republike Njemačke, delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH posjetila je Sanitetsku službu Njemačkih OS. Delegaciju je predvodila brigadir Snježana Marić, a u sastavu delegacije bili su gosp. Slavko Bjelogravić, major Dževad Burić i kapetan Adnan Hodžić. Tokom posjete delegacija je imala priliku posjetiti Komandu sanitetske službe njmačkih OS sa sjedištem u Koblenzu.

Ovom prilikom su prezentovane strukture i zadaci sanitetskih službi obiju oružanih snaga, budući planovi razvoja kao i moguća područja dalje bilateralne saradnje. Posebno je naglašen značaj stalnog uvježbavanja sanitetsko-veterinarskog osoblja kako za izvršavanje svakodnevnih zadatka tako i za pripreme i provođenje operacija podrške miru. Njemačka strana je informisana o početku priprema za realizaciju vježbe MEDCUR koja će se održati u našoj zemlji tokom 2012. godine, te je pozvana da angažmanom svoje stanitetske službe doprinese unapređenju priprema i izvođenja vježbe.

Tokom posjete, delegacija MO i OS BiH je imala priliku da posjeti i glavnu vojnu bolnicu u Koblenzu i Komandu zračnih snaga u Bonu pod čijim okriljem se obavlja strateški MEDEVAC avionima Airbus A310 (letećim bolnicama) iz udaljenih zona ratnih operacija. Na kraju je delegacija posjetila 21.medicinsku regimentu u Reneroudu i uvjerila se u spremnost i obučenost sanitetske službe Bundeswera na terenu.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba