Posjete

Članovi Parlamentarne komisije BiH za odbranu i sigurnost posjetili kasarnu u Travniku

2.6.2009

Članovi bosanskohercegovačke Parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost na čelu sa predsjedavajućim Komisije, gospodinom Brankom Zrnom, dana 2. juna 2009. godine boravili su u Travniku, na lokaciji kasarne „Travnik“.

Članovi bosanskohercegovačke Parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost na čelu sa predsjedavajućim Komisije, gospodinom Brankom Zrnom, dana 2. juna 2009. godine boravili su u Travniku, na lokaciji kasarne „Travnik“, a razlog posjete bile su dvije aktivnosti. Prva je početak ciklusa planiranih posjeta jedinicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Toj prigodi su prisustvovali i ministar odbrane Bosne i Hercegovine, gopodin Selmo Cikotić, te načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general Miladin Milojčić. General Mirsad Gutić, komandant Komande podrške, u čijem sastavu se nalazi Komanda obuke i doktrine, prisutne je upoznao sa zadacima i aktivnostima u Komadni podrške i njenim jedinicama, a brigadir Robert Sušac sa aktivnostima same Komande obuke i doktrine i njenih organizacijskih cjelina. Potom su obišli dio Centra za profesionalni razvoj. General Miladin Milojčić je novinarima izjavio da je bilo riječi o aktuelnim pitanjima, posebno o podizanju standarda obuke pripadnika OS BiH, a radi ispunjavanja konačnog cilja – obezbjeđenja uslova za ulazak države u NATO savez.

„Ako se govori iz ugla OS BiH, naš primarni zadatak je obuka i mi u toj oblasti moramo dostići NATO standard, a drugo pitanje, takođe izuzetno važno, je modernizacija OS BiH. Prema tome, sredstva koja se izdvajaju iz budžeta unazad nekoliko godina, konkretno i za ovu godinu, po mom mišljenju su nedovoljna da bi mogli da uradimo bilo kakav progres koji bi bio adekvatan u odnosu na izdvajanja zemalja koje su već članice i koje imaju aspiraciju da to budu,“ rekao je general Milojčić.
U drugom dijelu radnog dana, članovi Parlamentarne komisije su imali sastanak s generalskim korom. Bilo je prisutno 11 generala, a otvoreno je niz značajnih pitanja čije rješavanje, po riječima generala Milojčića, može doprinijeti uspješnom funkcionisanju i Ministarstva odbrane i OS BiH, odnosno sistema odbrane u cjelini.
Gospodin Zrno je izrazio svoje zadovoljstvo onim što je čuo i vidio, i istakao da će i ubuduće nastojati da se barem godišnje sastanu s generalima OS Bosne i Hercegovine, i da je tema razgovora s njima bila općedruštvena i vojnička i, u nekom smislu, tema perspektiva Bosne i Hercegovine vezanih za EU i NATO integracije.

„Oni su jednostavno odgovorni za ono što se dešava u procesu odbrane i na tom fonu se uglavnom i vode razgovori. Bilo je riječi i opterećenjima, iako, ja moram priznati, ta opterećenja koja su usporila i usporavaju taj naš put, nisu u sistemu o kojem govorimo, nisu u sistemu odbrane, nego izvan njega. To su političke teme i politička rješenja koja, nažalost, opterećuju odbranu. U principu, mi smo veoma zadovoljni onim što se dešava u sektoru odbrane, ali problem nam predstavlja npr.pokretna i nepokretna imovina, viškovi naoružanja, municije, opreme i ona zakonska rješenja koja ne idu, ali sad ima nekih naznaka da će i to krenuti, od zakona o oružju, zakona o prevozu municije, opasnih materija itd. To su stvari koje opterećuju ovaj sektor, ali je nama najbitnije da ono što je loše i što opterećuje obranu, ne izlazi iz nje i nije produkt njene strukture,“ istakao je gospodin Zrno.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: (033) 286-680, fax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba