Posjete

Vojno diplomatski predstavnici akreditirani u BiH posjetili Komandu obuke i doktrine u Travniku

29.6.2009

Lokaciju kasarne OS BiH u Travniku gdje je smještena Komanda obuke i doktrine OS BiH, dana 25. juna 2009.godine posjetilo je 13 vojno-diplomatskih predstavnika akreditiranih u Bosni i Hercegovini.

Lokaciju kasarne OS BiH u Travniku gdje je smještena Komanda obuke i doktrine OS BiH, dana 25. juna 2009.godine posjetilo je 13 vojno-diplomatskih predstavnika akreditiranih u Bosni i Hercegovini. Sama posjeta je jedna u nizu ranije dogovorenih i najavljenih, a osim vojno-diplomatskih predstavnika, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OS BiH.


Tokom brifinga, brigadir Robert Sušac, komandant KOiD-e, je goste upoznao sa Komandom obuke i doktrine, njenim organizacijskim cjelinama, misijom jedinice u sklopu Oružanih snaga, personalnom popunom, te rasporedom lokacija na kojima se nalaze Centar za profesionalni razvoj, Centar za borbene simulacije, Centar za osnovnu obuku i Centar za borbenu obuku i Centar za operacije podrške miru, kao jedinica iz sastava Komande obuke i doktrine.
Istaknuto je da je tokom 2008. godine, kroz razne vidove obuke i edukacije prošlo 2887 pripadnika Oružanih snaga BiH, počev od osnovne obuke za prijem u profesionalnu vojsku, preko specijalističkih obuka i školovanja i jezičkih kurseva, do simulacijskih vježbi i rotacija jedinica ranga bataljona. Kao prioritete za 2010. godinu, uz institucionalnu obuku, te specijalističke i jezičke kurseve, brgadir Sušac je naveo da su planirane 3 rotacije, po 3 vježbe na BBS i JANUS sistemima, te 4 ciklusa obuke za kandidate koji će aplicirati za prijem u profesionalnu vojnu službu.


U ime diplomatsko-vojnih predstavnika, domaćinima se zahvalio doajen vojno-diplomatskog kora, pukovnik Szabo Akos iz Mađarske, a boravak je iskorišten i za kraće razgledanje Travnika i njegovih kulturno-historijskih znamenitosti.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba