Posjete

Pomoćnik vojnog atašea SAD-a major Todd Scattini posjetio 2.pb u Kiseljaku

4.3.2010

Pomoćnik vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država, major Todd Scattini posjetio je 03.03.2010.godine kasarnu 2.pješačkog bataljona 5.pbr OS BiH "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku.

Pomoćnik vojnog atašea Sjedinjenih Američkih Država, major Todd Scattini posjetio je 03.03.2010.godine kasarnu 2.pješačkog bataljona 5.pbr OS BiH "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku. Majora Scattini-a primio je komandant 2.pješačkog bataljona, pukovnik Stejpan Musa. Pored pukovnika Muse, na sastanku je bio prisutan predstavnik Zajedničkog štaba OS BiH, major Samir Zagić, te predstavnici Komande 5.pbr pukovnik Darko Pilipović i major Zdenko Vidaković.

U kratkom informativnom brifingu pukovnik Musa upoznao je majora Scattini-a sa lokacijom kasarne "Mato Lučić Maturice", njenim položajem, veličinom, personalom kao i materijalno-tehničkim sredstvima koja se nalaze na lokaciji.

Posebno interesovanje major Scattini izkazao je za proces tranzicije kroz koji prolaze Oružane snage BiH, te kako se taj proces reflektuje na 2.pješački bataljon, njegovu misiju i njegove svakodnevne zadatke. Odgovarajući na ovo pitanje, pukovnik Musa je naglasio da je proces tranzicije kroz koji prolaze OS BiH komplekasan, te da nije zaobišao niti 2.pješadijski bataljon koji će u ovoj godini, zbog isteka Ugovora i zakonske klauzule o nemogućnosti produženja istih, zanoviti gotovo 1 / 3 svojih službenika. Ovaj proces je već počeo, naglasio je pukovnik Musa, tako da je u februaru već primljeno 26 novih radnika koji su uspješno završili specijalističku obuku te su već raspoređeni na izvršavanje zadataka.

Major Scatini je rekao kako SAD podržavaju proces kroz koji prolaze OS BiH, te da se SAD zalažu za ponovno uspostavljanje NATO Trust fonda, koji je uveliko pomogao posljednji proces tranzicije.

Kontakt: info_5pbr@js.mod.gov.ba