Posjete

Provođenje inspekcija na lokacijama razmještaja komandi i jedinica OS BiH

27.9.2011

Inspekcijski timovi OS BiH (IT OS BiH) za inspekcije lokacija za skladištenje naoružanja (LSN) i lokacija za skladištenje municije (LSM) trenutno provode potpune (100%) inspekcije na tri perspektivne lokacije OS BiH: „Kula“-Mrkonjić Grad, „Kozlovac“-Tuzla i „Krupa“ Sarajevo-Hadžići.

Inspekcijski timovi OS BiH (IT OS BiH) za inspekcije lokacija za skladištenje naoružanja (LSN) i lokacija za skladištenje municije (LSM) trenutno provode potpune (100%) inspekcije na tri perspektivne lokacije OS BiH: „Kula“-Mrkonjić Grad, „Kozlovac“-Tuzla i „Krupa“ Sarajevo-Hadžići. Inspekcije imaju za cilj sagledavanje kvantitativnog stanja municije i minsko-eksplozivnih sredstva (MiMES) na lokacijama OS BiH.



Uporedo sa provođenjem potpunih inspekcija na navedenim lokacijama provodi se i kontrolno-tehnički pregled (KTP) u cilju utvrđivanja kvalitativnog stanja MiMES.

Inspekcijski timovi OS BiH sa ovom aktivnošću su počeli u junu 2011. godine i ako vremenski uslovi u skladištima budu dozvoljavali ova aktivnost, na tri navedene lokacije, trebala bi se završiti do kraja novembra tekuće godine. U skladu sa Standardnim operativnim procedurama za sprovođenje inspekcija LSN i LSM ove aktivnosti se ne sprovode zimi i u lošim vremenskim uslovima.

Provođenjem ovih inspekcija bezbjednost na lokacijama se podiže na viši nivo i obezbjeđuje se neophodna transparentnost. Pripadnici Verifikacijske jedinice EUFOR-a prate inspekcijske aktivnosti i spremni su da po potrebi pruže pomoć IT OS BiH. Oružane snage Bosne i Hercegovine nadležnost za provođenje inspekcija na lokacijama preuzele su od EUFOR-a u prvoj polovini 2008. godine.

info: ZŠ OS BiH