Posjete

Delegacije Ministrastva odbrane BiH i Zajedničke komande Oružanih snaga BiH u posjeti vojnim lokacijama u Banja Luci

13.3.2008

Delegacije Ministrastva odbrane Bosne i Hercegovine i Zajedničke komande Oružanih snaga BiH, na čelu sa zamjenicom ministra Marinom Pendeš, boravile su 13. marta 2008. godine u Banjaluci.

Delegacije Ministrastva odbrane Bosne i Hercegovine i Zajedničke komande Oružanih snaga BiH, na čelu sa zamjenicom ministra Marinom Pendeš, boravile su 13. marta 2008. godine u Banjaluci.

 

 

 

Tom prilikom su obišli vojne baze na Manjači i Zalužanima, vojnu bazu «Kozara» i aerodrom Mahovljani. Cilj obilaska pomenutih lokacija je, prema riječima gospođe Pendeš, sagledavanje stanja na lokacijama i u jedinicama da bi se prezentirali eventualni problemi, vidjelo da li se aktivnosti odvijaju po planu i šta su to prioriteti gdje Ministarstvo može dati svoju pomoć u smislu potenciranja i ažuriranja određenih aktivnosti, kako bi sve bilo pripremljeno i kako bi ova godina bila godina okončanja tranzicijskog procesa. Na svakoj od pomenutih lokacija, goste su primili komandanti i brifirali o stanju u jedinicama, a po završenom obilasku date su izjave za medije.

 

 

 

- Manjača je jedna od prioritetnih lokacija gdje će se vršiti obuka i smatramo da to neće biti samo lokacija gdje će se vršiti obuka Oružanih snaga, nego i lokacija koju ćemo ponuditi našim partnerima i NATO-u za obuku određenog broja jedinica, ovisno o namjeni jedinica, odnosno gdje će ići i koji tip obuke će biti potreban. Zalužani su lokacija koju smo kroz predsjedničku odluku na neki način dodijelili gradu, odnosno Vladi RS, ali s obzirom na to da tamo još uvijek postoji aktivna jedinica koju bi trebalo izmjestiti, morali smo «snimiti» stanje u Mahovljanima da vidimo kojim tempom nastaviti i šta je sve neophodno. Naravno, očekujemo i određenu pomoć od Vlade RS u izmještanju jedinice s obzirom na lokaciju koja je kvalitetna lokacija za grad, odnosno za Vladu RS. Što se tiče naših planova, odnosno proračuna, on je minimalan, ali i da imamo sada proračun koji bio tri puta veći – nemamo kapacitete da u pet mjeseci ili godinu dana napravimo sve ono što je u planu. Zato smo napravili višegodišnji plan i radimo po fazama, rekla je, između ostalog, gospođa Pendeš. Takodje je naglasila da je za iduću godinu planirana vojna vježba kojoj bi domaćin trebala biti Bosna i Hercegovina, pa je i ovaj obilazak usmjeren u tom pravcu – da se vidi stanje do koga se došlo i kojim smjerom nastaviti dalje.

General major Miladin Milojčić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, u svom obraćanju predstavnicima medija, ocijenio je 2007. godinu godinom implementacije Odluke Predsjedništva oko određivanja veličine razmještaja i izbora lokacija.

- Do sada je bio proces da se uspostave jedinice i komande, izvrši izbor ljudstva, te da saniramo određene lokacije koje nam nisu obezbjeđivale funkcionisanje. Odluka Predsjedništva oko lokacija je na neki način pretrpjela određene izmjene, jer želimo što racionalnije da funkcionišemo, što racionalnije da trošimo budžetska sredstva i u tom pravcu radimo na smanjenju broja lokacija. I danas smo na tom zadatku. Tempo izmještanja jedinica će ići u skladu s tim kako budemo pripremali nove lokacije. Npr. u kasarni «Kozara» treba izvršiti izmještanje dijela jedinica i komandi da bi oslobodili prostor za dio koji bi stigao iz Zalužana, rekao je general.

Prema njegovim riječima, smanjenje broja lokacija ne znači i smanjenje ljudstva, i brojnost Oružanih snaga ostaje u skladu sa prvobitnom Odlukom Predsjedništva – 10.000 vojnih lica, 1000 civila i 5.000 pripadnika aktivne rezerve. Trenutno je taj broj, što se tiče oficirskog i podoficirskog kadra, popunjen, ali nedostaje određeni procent vojnika. U pripremi je raspisivanje konkursa za prijem novog ljudstva koje bi prvo prošlo kroz Centar za obuku i, ukoliko ispune kriterije, potpisalo ugovor za profesionalna vojna lica.

Inače, kako je istakao general Milojičić, za razliku od prethodne godine koja je bila godina transformacije, 2008. godina je proglašena godinom obuke i očekivati je da tako i bude.