Posjete

Druženja najmlađih sa pripadnicima Oružanih snaga BiH

17.6.2009

Kid's Festival je veliki događaj za djecu i mlade u jugoistočnoj Europi i održava se tokom prve sedmice školskog ljetnog raspusta. Otvorenje 6. Kid’s Festivala 12.06.2009. obilježila je “Šarena Parada” koju su predvodili Orkestar OS BiH i „Drum orkestar“, na kojoj je zajedno sa ostalim učesnicima defilirala i Počasna jedinica, te tako na najljepši način najavili učešće Oružanih snaga BiH na ovom velikom događaju.

Kid's Festival je veliki događaj za djecu i mlade u jugoistočnoj Europi i održava se tokom prve sedmice školskog ljetnog raspusta. Otvorenje 6. Kid’s Festivala 12.06.2009. obilježila je “Šarena Parada” koju su predvodili Orkestar OS BiH i „Drum orkestar“, na kojoj je zajedno sa ostalim učesnicima defilirala i Počasna jedinica, te tako na najljepši način najavili učešće Oružanih snaga BiH na ovom velikom događaju. “Šarena Parada” krenula je sa Baščaršije (Stari grad), kroz pješačku zonu do zgrade Predsjedništva BiH, a zatim prema “Zetri”, što je pratio veliki broj oduševljenih posjetilaca i građana Sarajeva.


Od 12. do 17.06.2009. u sklopu Kid’s Festivala u Olimpijskom centru “Zetra” bio je postavljen štand Oružanih snaga BiH na kojem su demineri OS BiH za najmlađe Sarajlije prezentirali rad deminerskih jedinica, ukazivali na opasnosti od mina, dijelili promotivne materijale i upoznali ih sa labradorom-deminerom Zigijem. Završnicu 6. Kid’s Festivala obilježila je i posjeta 90 dječaka i djevojčica iz Istočnog Sarajeva i Pazarića Oružanim snagama BiH. Djeca su 17. 06. 2009. godine posjetila kasarnu Rajlovac u Sarajevu - Brigadu taktičke podrške i Zračne snage OS BiH, kada su za njih prezentirane interesantne vojničke vježbe. Imali su priliku vidjeti i učestvovati u vježbi Počasne jedinice BiH, najreprezentativnijeg ešalona Oružanih snaga BiH. Nakon toga, pripadnici Čete vojne policije izveli su pokaznu vježbu “Potraga i presretanje vozila u bjekstvu”. Poslije vježbe djeca su se, na sveopće oduševljenje, imala priliku provozati u vojnopolicijskom automobilu sa rotacijom. Prije nego što su se vratili na završnicu Kid’s Festivala na stadion “Zetra”, bili su i mali piloti. Domaćini su im bili piloti Zračnih snaga OS BiH, koji su ih upoznali sa zanimanjem pilota i tipovima helikoptera.
“Djeca su nam uvijek dobrodošla, i ovakve posjete i prelijepa druženja sigurno su najljepši i najdirljiviji trenuci u kojem uživaju svi pripadnici Oružanih snaga BiH. Osnovni cilj je pružiti djeci zabavu kroz koju će nešto naučiti i s nečim se novim upoznati. Zato su djeca uvijek dobrodošla u Oružane snage BiH. Sigurno će neka od njih sutra biti naši ponosni vojnici, piloti, oficiri, generali”, istakli su pripadnici OS BiH, iznoseći svoje utiske sa ovih susreta.