Posjete

Komandant OK OS BiH general major Anto Jeleč učestvovao na Konferenciji Evropskih vojski

27.9.2009

Sedamnaesta po redu godišnja Konferencija Evropskih vojski održana je u Hajdelbergu, Savezna Republika Njemačka, od 23.09. do 25.09.2009. godine, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Komande snaga SAD za Evropu (USEUCOM). Oružane snage BiH predstavljao je general major Anto Jeleč, komandant OK OS BiH.

Sedamnaesta po redu godišnja Konferencija Evropskih vojski održana je u Hajdelbergu, Savezna Republika Njemačka, od 23.09. do 25.09.2009. godine, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Komande snaga SAD za Evropu (USEUCOM). Oružane snage BiH predstavljao je general major Anto Jeleč, komandant OK OS BiH.
Na konferenciji su, pored predstavnika iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, prisustvovali vojni predstavnici iz 34 zemlje Evrope, Amerike i Kanade, te predstavnici raznih civilnih organizacija kao što su: Međunarodni komitet Crvenog krsta, Američki institut za mir, Američka agencija za međunarodni razvoj, Grupa za budućnost Evropske zajednice 2020-2030, Evropska policijska misija u Avganistanu te Evropski savjet inostranih poslova.
Tema ovogodišnje konferencija bila je civilno-vojna saradnja u aktuelnim globalnim dešavanjima sa posebnim osvrtom na Avganistan i Irak.

Konferencija je bila podijeljena u pet radnih sastanaka i to:
Sastanak 1: Područja civilno-vojne saradnje,
Sastanak 2: Vojni zahtjevi za civilno-vojnu saradnju,
Sastanak 3: Obostrana podrška i koordinacija,
Sastanak 4: Civilna percepcija civilno-vojne saradnje,
Sastanak 5: Put u budućnost civilno-vojne saradnje.
Na konferenciji su učešće uzeli mnogobrojni predavači iz raznih oblasti civilnog i vojnog života. Od važnijih izlagača na konferenciji, potrebno je pomenuti: gospođu Vairu Vike-Frajberg, bivšu predsjednicu Latvije, generala Kartera Hama, komandanta snaga SAD za Evropu, generala Džordža Kejsija, načelnika štaba vojske SAD, general-pukovnika Dejvida Rodrigeza, zamjenika komandanta snaga SAD u Avganistanu, generala sira Dejvida Ričarda, načelnika štaba vojske Velike Britanije te general-majora Dana Džica-Radua, načelnika štaba, KoV Rumunije.
Glavni zaključak konferencije bio je da se civilno-vojna saradnja i dalje treba nadograđivati i usavršavati, kako s vojne tako i s civilne strane. Naučene lekcije iz prethodnog perioda i dosadašnjih operacija, trebale bi se u potpunosti primjeniti i primjenjivati i usmjeravati sa strateškog, preko operativnog na taktički nivo jedinica koji djeluju na terenu.
Oružane snage Evropskih zemalja će i u budućnosti pružiti podršku u koordinaciji i realizaciji planiranih zadataka sa civilnim organizacijama, kako bi postigli što jedinstveniji napor i zajednički pristup u izgradnji i uspostavljanju civilnih organa vlasti, civilnih organizacija i oružanih i policijskih snaga u zemljama kao što su Avganistan i Irak.
Na slјedeću po redu konferenciju, koja će biti održana u Bukureštu, u četvrtom kvartalu 2010. godine, pozvani su da prisustvuju i predstavnici iz BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba