Sportske i rekreativne aktivnosti

Otvaranje taktičke staze u Orašju

22.7.2009

Na lokaciji 3.pb/6.pbr OS BiH u kasarni Orašje dana 21.jula 2009.godine u sklopu planske aktivnosti brifinga komandira komandantu brigade, upriličeno je otvaranje poligona-vježbališta za taktičku obuku pješadije. Na otvaranju poligona pored generala Novakovića koji je i zvanično isti otvorio, bili su prisutni oficiri iz komande 6.pbr, komandiri i oficiri iz podređenih jedinica brigade.

Na lokaciji 3.pb/6.pbr OS BiH u kasarni Orašje dana 21.jula 2009.godine u sklopu planske aktivnosti brifinga komandira komandantu brigade, upriličeno je otvaranje poligona-vježbališta za taktičku obuku pješadije. Na otvaranju poligona pored generala Novakovića koji je i zvanično isti otvorio, bili su prisutni oficiri iz komande 6.pbr, komandiri i oficiri iz podređenih jedinica brigade. Poligon-vježbalište pruža mogućnost uvježbavanja doktrine, taktike, tehnike i taktičkih standardnih operativnih procedura (SOP) za borbu pješadijskih odjeljenja.

Poligon je organiziran dvostruko, tako da se uvježbavaju jedinice za napadne i odbrambene operacije. Izgrađen je na osnovu borbenih taktičkih priručnika.

Takođe, u poligon-vježbalište su ugrađena iskustva pripadnika 3.pb/6.pbr koji su svojim prijedlozima i sugestijama stečenim na raznim kursevima, seminarima i školovanjima doprinijeli da poligon ispuni svoju svrhu u potpunosti.

Povodom otvaranja poligona - vježbališta pripadnici 3.pb/6.pbr prikazali su dvostranu taktičku vježbu , kroz izvođenje linijske obuke na traci.

Po završetku aktivnosti komandant brigade odao je posebno priznanje akterima vježbe koji su prikazali pored sitne taktike i visok nivo motivacije u realizaciji pokazne vježbe. Lokalno trening područje stvara mogućnosti jedinici da kvalitetno izgrađuje formacijske cjeline kroz doradu sitne taktike kao preduslov za uspješno djelovanje. Kroz ovu pokaznu vježbu omogućili ste nam široko gledanje osnovne taktike koje treba dorađivati u narednom periodu, a ujedno komandiri jedinica koji su danas ovdje mogu vizuelno steći dobre preduslove za izgradnju ovakvih i sličnih lokalnih poligona za obuku na svojim lokacijama kako bi obuku učinili izazovnom, realističnom, efikasnom i jeftinom, kazao je general Novaković. Po prezentovanoj pokaznoj vježbi zapovjednik 3.pb, major Mato Zrimić organizovao je nastavak aktivnosti kroz brifing potčinjenih komandira komandantu brigade.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba