Sportske i rekreativne aktivnosti

Otvoreno sportsko prvenstvo u streljaštvu na nivou Oružanih snaga BiH

19.5.2010

Sportsko prvenstvo u streljaštvu na nivou Oružanih snaga BiH održava se od 18. do 21. maja 2010. godine u strelištu «Debeljača» u kasarni «Adil Bešić» u Bihaću. I ove godine kao i prethodne organizacija sportskog prvenstva u streljaštvu na nivou Oružanih snaga BiH povjerena je 6. pješadijskoj brigadi. To predstavlja veliku čast i priznanje pripadnicima 2.pješadijskog bataljona 6.pješadijske brigade iz Bihaća koji potvrđuju kontinuitet dobrog domaćina i uspješnog organizatora.

Sportsko prvenstvo u streljaštvu na nivou Oružanih snaga BiH održava se od 18. do 21. maja 2010. godine u strelištu «Debeljača» u kasarni «Adil Bešić» u Bihaću.
I ove godine kao i prethodne organizacija sportskog prvenstva u streljaštvu na nivou Oružanih snaga BiH povjerena je 6. pješadijskoj brigadi. To predstavlja veliku čast i priznanje pripadnicima 2.pješadijskog bataljona 6.pješadijske brigade iz Bihaća koji potvrđuju kontinuitet dobrog domaćina i uspješnog organizatora. Navedeno i sami uslovi koje pruža otvoreno strelište privuklo je ukupno devet ekipa iz sastava komandi i jedinica OS BiH koje će se takmičiti u više disciplina pucanja iz puške AP M16 A1 i pištolja CZ 999 u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Dan ranije izvršen je prihvat svih ekipa, njihovo smještanje, obilazak strelišta i razmjena potrebnih informacija. Dana 18.maja predajom raporta brigadiru Senadu Kljajiću, predstaviku ZŠ OS BiH, o spremnosti ekipa i uslovima za realizaciju takmičenja od strane majora Samira Imširevića, izvršnog oficira 2/6.pbr, otpočela je ceremonija otvaranja sportskog takmičenja. Potom je uslijedio pozdravni govor domaćina pukovnika Rifeta Planinčića, komandanta 2/6pbr, koji je naglasio značaj streljaštva u OS BiH, te da upotreba ručnog vatrenog oružja nije samo sport nego i jedna od osnovnih vojnih vještina. Prigodnim govorom u ime Načelnika ZŠ OS BiH obratio se i brigadir Kljajić koji je sportsko prvenstvo i otvorio.

Nakon što su se takmičari upoznali sa propozicijama takmičenja, sigurnosnim procedurama, te žrijebanjem, prvenstvo je otpočelo gađanjem iz pištolja CZ 999. Obzirom da je u prošloj godini 6.pješadijska brigada u pomenutoj disciplini ostvarila najbolji rezultat i ove godine se očekuje od iste odgovarajući učinak. Novina u odnosu na proteklu godinu je učešće i ženskih ekipa u disciplini pištolj. Po propozicijama planirano je takmičenje u preciznoj, duel i brzoj paljbi.
Tokom otvaranja priređen je skroman, ali vrlo dopadljiv kulturno umjetnički program koji su priredili članovi KUD «Bratstvo» iz Ripča.

Svim takmičarima želimo da dostignu svoje lične rekorde, što bi im donijelo i dobre plasmane i eventualno ulazak u sastav reprezentacije OS BiH.

info – 6.pbr