Komanda za podrsku

Brifing po obuci izvedenoj u 2008. godini

13.1.2009

“Po pitanju obuke 2008. godina je postavila mnoge izazove pred nas, ali smatram da su potčinjene komande i jedinice i Komanda podrške Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne samo uspješno realizovale Godišnji plan obuke za 2008. godinu ..."

“Po pitanju obuke 2008. godina je postavila mnoge izazove pred nas, ali smatram da su potčinjene komande i jedinice i Komanda podrške Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne samo uspješno realizovale Godišnji plan obuke za 2008. godinu i time u znatnoj mjeri doprinijele podizanju stepena borbene spremnosti Oružanih snaga u cjelini, nego i stvorile još kvalitetnije uslove za nastavak izazovnije, dinamičnije i masovnije obuke Oružanih snaga BiH u 2009. godini”, rekao je komandant Komande podrške OS BiH brigadni general Mirsad Gutić, na brifingu po obuci izvedenoj tokom 2008. godine, a koji je održan 13.01. 2009. godine.

Naime, tokom prošle godine kroz vojne kurseve, kao što su osnovni i napredni podoficirski i osnovni i napredni oficirski kurs, te komandno-štabni kurs, prošlo je 130 polaznika, dok je specijalističke kurseve pohađao 241 polaznik. Radi se o kursevima za novo naoružanje i opremu, kursu pregleda i održavanja motornih vozila, kursu narednika pješadijskih četa i vodova, kursu instruktora timova koji su izvođeni pod vođstvom stručnog tima za obuku iz Turske (EKOT), te još dvanaest kurseva kao što su kurs vojne policije, kurs za civilno-vojne poslove, za telekomunikacije, za instruktore u centrima Komande obuke i doktrine, kurs borbenih rodova i borbene podrške, kurs za operacije pomoći civilnim strukturama i dr.

Najviše polaznika je pohađalo kurseve stranih jezika, a riječ je o engleskom, njemačkom, francuskom, turskom i grčkom jeziku, gdje je bilo ukupno 493 polaznika.
Osim institucionalne obuke, izvođena je i obuka jedinica i to: tri rotacije u Centru za borbenu obuku jedinica i tri simulacijske vježbe u Centru za borbene simulacije Oružanih snaga BiH. Učešće su uzele jedinice jačine tri ojačana pješadijska bataljona.
Osim navedenog, svi pripadnici OS BiH izveli su kvalifikacijska bojeva gađanja.
Značajno mjesto u procesu obuke u 2008. godini zauzima rad sa novoprimljenim vojnicima, gdje je njih 587 u Centru za osnovnu obuku uspješno savladalo znanja i vještine predviđene planom i programom osnovne obuke, i oni su raspoređeni u jedinice Oružanih snaga BiH.
 

Za tekuću godinu, prema riječima generala Gutića, planirane su rotacije i simulacijske vježbe sa trupama, obuka novoprimljenih vojnika, realizacija vojnih, specijalističkih i jezičkih kurseva, podrška obuke jedinicama za mirovne operacije, kao stalni zadaci, te podrška realizaciji zajedničke vježbe Oružanih snaga i snaga iz sastava NATO-a u vježbi ,,Združeni napor", čija završnica je planirana za septembar ove godine na području Banjaluke.
Svoje izlaganje general Gutić završio je riječima:
”Komanda podrške OS BiH sa potčinjenim komandama i jedinicama spremna je i u potpunosti će realizovati obuku OS BiH, koja je planirana Godišnjim planom OS BiH za 2009. godinu”.

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba