Komanda za podrsku

U Komandi podrške OS BiH održana analiza obuke za 2009. godinu

22.1.2010

Obuka pripadnika Oružanih snaga BiH tokom 2009. godina postavila je mnoge izazove pred Komandu podrške i potčinjene komande i jedinice. Brojka od 133 lica koja su uspješno završila neki od pet vojnih kurseva ...

Obuka pripadnika Oružanih snaga BiH tokom 2009. godina postavila je mnoge izazove pred Komandu podrške i potčinjene komande i jedinice. Brojka od 133 lica koja su uspješno završila neki od pet vojnih kurseva (osnovni i napredni oficirski i osnovni i napredni podoficirski kurs ili komadno štabni kurs), 179 pripadnika koji su uspješno završili neki od deset specijalističkih vojnih kurseva, te broj od 628 lica koja su tokom 2009. godine završila neki od jezičkih kurseva, od čega 530 kurs engleskog jezika, govore same za sebe.
Uz ovo ide i podatak da su izvedene tri rotacijske vježbe u kojima je učestvovalo oko 1100 lica, potom tri simulacijske vježbe na sistemu JANUS i tri simulacijske vježbe na sistemu BBS u kojima je učestvovalo oko 330 lica i 280 kao podrška realizaciji. Takođe, u sklopu priprema za rotacijske vježbe, realizirana su tri kvalifikaciona bojeva gađanja pješadijskih bataljona sa ojačanjima iz artiljerijskih bataljona, a bilo je angažirano oko 180 lica. I u Centru za osnovnu obuku 522 kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu su tokom 2009. godine uspješno završila osnovnu obuku.
Istaknuto je i to da je tokom prošle godine znatno unaprijeđen sistem realizacije kurseva stranih jezika uvođenjem više nivoa, a kod samog engleskog jezika značajno je da su instruktori iz sastava OS BiH preuzeli izvođenje nastave i u glavnim centrima Britanskog vijeća u Sarajevu i Banjaluci.

Podaci su ovo koji su izneseni na analizi obuke Komande podrške za 2009. godinu koja je održana 21. januara 2010. godine u Komandi podrške u kasarni „Kozara“ u Banjaluci.
„Smatram da su potčinjene jedinice i komande, te Komanda podrške OS BIH uspješno realizovale Godišnji plan obuke za 2009. godinu i time u znatnoj mjeri doprinijele podizanju stepena borbene spremnosti OS BiH u cjelini, ali i stvorile još kvalitetnije uslove za nastavak izazovnije, dinamičnije i masovnije obuke u OS BiH u 2010. godini“, rekao je tokom svog izlaganja komandant Komande za podršku, general-major Mirsad Gutić.
Kao prioritete obuke za 2010. godinu general Gutić je u segmentu profesionalnog razvoja istakao učenje stranih jezika, što je osigurano trenutnim materijalnim i kadrovskim resursima, zatim institucionalnu obuku u Centru za profesionalni razvoj OS BiH gdje je planirano povećanje kapaciteta Osnovnog podoficirskog kursa, kao i specijalističke kurseve i obuku oficira u PSOTC-u ( trening centru za operacije podrške miru).
Što se tiče segmenta obuke jedinica za 2010., po riječima generala Gutića, planirana je intenzivnija obuka jedinica OS BiH za mirovne operacije, nastavak održavanja i provjere spremnosti bataljona kroz rotacije i simulacije, podrška deminerskim jedinicama za deminiranje unutar Bosne i Hercegovine, pružanje pomoći civilnim organima vlasti, kao i rad na elementima interoperabilnosti s NATO-om.

Glavni ciljevi tako koncipirane obuke su razvoj i održavanje obučenih, motiviranih, disciplinovanih i fizički spremnih snaga, sposobnih za reakciju u cijelom spektru vojnih operacija kako bi ispunile misije OS BiH postavljene kroz Zakon o odbrani BiH i uspješno provodile misije podrške miru, kao i težnja za razvojem visoko profesionalnog komandnog kadra prilagodljivog promjenjivim okolnostima, spremnog da osigura adekvatan angažman jedinica s ciljem izvršenja dodijeljenih misija. Jedan od ciljeva obuke u 2010. je i pružanje institucionalne obuke koja profesionalna vojna lica priprema za postepeno napredovanje ka pozicijama sa većom odgovornošću. Sva obuka treba da bude realistična i priuštiva u sadašnjim okolnostima.
„Na kraju, još jednom želim da ponovim da je 2009. godina u segmentu obuke bila jako uspješna, ali da moramo ići dalje i biti spremni na nove izazove koji će pred nas biti postavljeni, prvenstveno u segmentu obuke i provjere jedinica deklarisanih za operacije podrške miru. Obuka Oružanih snaga BiH je naš prioritet broj jedan i od vas očekujem da uložite maksimum da realizaciju obuke zaštitite od bilo kakvih vanjskih ometača“ poručio je suradnicima u završnoj riječi analize, general Gutić.

Kontakt tel. 051/335-699
061/479-369