Komanda za podrsku

Angažiranje jedinica KP OS BiH na pomoći civilnom stanovništvu

21.5.2014

Na osnovu podataka Operativnog tima Komande za podršku OS BiH 21.05.2014. godine, nastavljene su aktivnosti angažiranja personala i sredstava ove komande i podređenih komandi i jedinica na pomoći civilnim stanovništvu u poplavama ugroženim područjima BiH.

U toku dana na realiziranju tih aktivnosti direktno je bilo angažirano 209, a indirektno 90 vojnih lica te 29 motornih vozila. Prioritetne aktivnosti koje se trenutno realiziraju, između ostalog, odnose se na spremnost mobilnih sanitetskih/veterinarskih timova za angažiranje na DD mjerama (8 timova), spremnost smještajnih kapaciteta na lokaciji Semizovac (150-200 ležajeva), podršku Općinskom štabu CZ Tuzla, kao i transport ćebadi i hrane iz kasarne „Ušivak“- Želeća i transport tenka nosač mosta za put M-14 Lončari-Brčko-Bijeljina. 

Takođe, 21. maja u kasarni „Kozara“ izvršeno je skladištenje opreme donirane od Oružanih snaga SAD, a koja je namijenjena ugroženom stanovništvu na teritoriji BiH. Stiglo je pet šlepera humanitarne pomoći, a pomoć se sastoji od: posteljine, vreća za pijesak, kuhinjskih setova i setova za ručavanje, agregata, grijalica, manjerki, pumpi za vodu, ćebadi, podmetača, kanistera za vodu i gorivo, vreća za spavanje, ašova i vojničkih ašovčića, kreveta, nepromočive odjeće, PP opreme. Predstavnici ambasade SAD-a izvršili su raspodjelu donirane opreme entitetskim civilnim zaštitama i Distriktu Brčko.

Značajno je navesti i to da KP OS BiH svojim angažiranjem, na lokaciji Vojna baza "Dubrave", organizira smještaj i ishranu 70 civila evakuiranih sa ugroženih područja Tuzlanskog kantona, te da je na lokaciji "VRP" Doboj smještena civilna policija, određen broj volontera i vatrogasaca.

Info-KP OS BiH