Komanda za podrsku

Pripadnici jedinica KP OS BiH učestvovali u pomoći civilnom stanovništvu Doboja

22.5.2014

Pripadnici jedinica Komande za podršku OS BiH od 15.05.2014.godine učestvuju u aktivnostima pružanja pomoći civilnom stanovništvu grada Doboja.

U dosadašnjem periodu pripadnici Komande logistike koji su smješteni na ovom prostoru, dali su značajan doprinos u pomoći civilnim strukturama i stanovništvu. Oni su već 15. maja bili angažirani na evakuaciji više od 250 lica iz javnih ustanova grada Doboja, te prihvatu i smještaju pripadnka CJB Doboj i Specijalne policije, zatim pripadnika rafting klubova iz Foče, Prijedora i Bihaća, civilnih i vojnih spasilačkih timova koji su djelovali na ovom području, kao i smještaju evakuiranih lica u kasarni VRP „Doboj“. Između ostalog, vršena je i evakuacija hemodijaliznih bolesnika za Banja Luku i prihvat bolesnika iz bolnice Doboj.

Narednih dana vršen je prihvat prvih značajnih količina pitke vode od donatora, kao i dostavljanje vode i neophodne hrane za ugroženo stanovništvo. Organizirana je ishrana na lokaciji VRP „Doboj“ za evakuirane stanovnike grada Doboja i odgovarajuća briga o njima. Vršen je prijevoz humanitarne pomoći do punktova u gradu, kao i pružanje medicinskih usluga i prijem lijekova i medicinske opreme koja je dolazila.

Takođe, pripadnici KP OS BiH značajan doprinos su dali na aktivnostima koje su se odnosile na provođenje DD mjera, ali i prijema sredstava za DD mjere, pa sve do prihvata studenata, volontera, pripadnika MUP i drugih CL radno angažiranih na ovim poslovima.        

Komandant KP OS BiH brigadni general Husein Tursunović, prilikom obilaska ove lokacije, iskazao je pohvale pripadnicima koji su direktno bili angažirani na pomoći civilnom stanovništvu, kao i podršku u njihovim daljnjim aktivnostima, zavisno od potreba i okolnosti.  

Info: KP OS BiH