Komanda za podrsku

Nastavljeno angažiranje pripadnika KP OS BiH na pružanju pomoći ugroženom civilnom stanovništvu

26.5.2014

Pripadnici KP OS BiH, shodno misiji i zadacima angažirani su i dalje na pružanju pomoći ugroženom civilnom stanovništvu na teritoriji sjeveroistočne BiH.

Na lokaciji VB „Dubrave“ OS BiH izvršen je prihvat većeg broja civilnih osoba sa ugroženih područja. U prihvatnom centru na ovoj lokaciji trenutno je smješteno 77 civilnih osoba sa ugroženih područja.

Najzačajnije aktivnosti koje su realizirane 25. i 26. maja 2014. godine, bile su angažiranje motornih vozila za prijevoz MS na relaciji Butila-Stojkovići-Tuzla, zatim osiguranje pitke vode bolnici Doboj putem cisterne, angažiranje tima ABHO sa cisternom koji je vršio je pranje i dezinfikaciju na ovoj lokaciji, te transport humanitarne pomoći po punktovima i čišćenje objekata sa inž.strojevima.

Između ostalog, izvršen je i prijevoz osoba iz prihvatnog centra u Dom zdravlja Živinice radi pružanja medicinske pomoći, a angažirana su i motorna vozila za potrebe općine Šamac. Vrijedi istaći i druge značajnije aktivnosti kao što su angažiranje agregata snage 4,5 kw na lokaciji Maglaja, te angažiranje pripadnika jedinica KP OS BiH na zadacima pomoći civilnim strukturama na otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda na ugrožena područja općine Bijeljina.

Jedinice KP OS BiH bit će i dalje angažirane na saniranju posljedica nastalih od poplava.

Prema podacima Operativnog tima KP OS BiH težišne aktivnosti u predstojećem periodu su angažiranje motornih vozila na lokaciji općine Bijeljina, nastavak osiguranja i pružanje usluga civilnim osobama koje su evakuirane i smještene na lokaciji VB “Dubrave”,  te volonerima koji su angažirani u  pružaju pomoć civilnom stanovništvu, kao i angažiranje resursa i personala na pomoći civilnim strukturama grada Doboja.

Također, nastavit će se i pružanje logističke podrške pripadnicima OS BiH koji su direktno ili indirektno uključeni u podršku pružanja pomoći civilnom stanovništvu na ugroženom području BiH. U pripremi je i sanitetski tim za izvršenje DDD mjera na ugroženim područjima, kao i opskrba grada Čelinca pitkom vodom.

Info: KP OS BiH