Komanda za obuku i doktrinu

Kolegijalna solidarnost i humanost pripadnika KOiD OS BiH u Travniku

1.11.2012

Pripadnici OSBiH koji su angažovani od 2008. godine u kasarni u Travniku, odnosno ljudstvo iz sastava Komande za obuku i doktrinu svoje su profesionalne aktivnosti savjesno, požrtvovano, humano i prema svojim najboljim znanjima, iskustvima i vještinama posvetili načelima i standardima misije koja im je povjerena.

Pripadnici OSBiH koji su angažovani od 2008. godine u kasarni u Travniku, odnosno ljudstvo iz sastava Komande za obuku i doktrinu svoje su profesionalne aktivnosti savjesno, požrtvovano, humano i prema svojim najboljim znanjima, iskustvima i vještinama posvetili načelima i standardima misije koja im je povjerena. Poštujući i primjenjujući Ustavne principe te zakonske regulative i propise Bosne i Hercegovine štitili su njen integritet i suverenitet međunarodni ugled i reputaciju kao i težnju približavanju NATO standardima.
Sprovodeći gore navedeno pripadnici OSBiH u pomenutoj kasarni ispunjavali su časnu životnu dužnost i obavezu koja se podrazumjeva za svakog pripadnika OSBiH. Ovakav profesionalan pristup, te ozbiljan i odgovoran odnos prema zadacima i obavezama rezultirao je kolektivnim kolegijalnim duhom i jedinstvom shodno kodeksima i etici vojničke doktrine kao i bezrezervnoj međusobnoj uzajamnoj pomoći kolegama koji se iznenada nađu u nezavidnim zdravstvenim, materijalno-finansijskim ili nekakvim drugim problemima, te pomoći građanima koji su je iz bilo kojih razloga tražili od naših pripadnika.
Prilikom pružanja pomoći pripadnici OS BiH nisu se obazirali na njihove godine života, pol, rasu, nacionalnu pripadnost, vjeroispovjest, obrazovanje, socijalno porijeklo i druga lična svojstva ali zato jesu apsolutno poštovali ljudska prava i dostojanstvo svakoga građanina kojim su na bilo koji način pomagali. Kontinuitet kolegijalne solidarnosti i ljudske humanosti je sveprisutan i neupitan a jedna od najhumanijih aktivnosti, koja je u kasarni u Travniku već postala tradicija i koju su građani SBK-a prepoznali jeste akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Još u decembru 2008 .godine dio stariješina u kasarni u Travniku sprovodeći organizaciono naređenje dobiveno od strane pretpostavljene komande, koje je tretiralo realizaciju akcija dobrovoljnog darivanja krvi u OSBiH, sproveo niz aktivnosti na promociji, animaciji, registraciji i regrutaciji dobrovoljnih davaoca krvi. Na osnovu pokazatelja još iz 2008. godine a koji su rađeni u Komandi za obuku i doktrinu u Travniku, KOiD ima 23 stalna dobrovoljna davaoca krvi koji krv daju svaka tri do četiri mjeseca. Ovaj broj s vremena na vrijeme varira zbog odlaska nekih uposlenika u prekomande, otkomande, mirovinu ali on nikada nije bio ispod 19 dobrovoljnih davaoca krvi.
Ovim humanim ljudima, dobrovoljnim davaocima trebalo bi u ime društva odati priznanje, zahvaliti im se na darivanju „KAPI KOJE ŽIVOT ZNAČE“, jer to su ljudi humanisti koji su svojom ljubavlju za druge i nesebičnom darivanju sebe, stvorili jaku mrežu humanosti. Masovnost ove mreže je krajnji humani cilj pa su shodno tome osim stalnog sastana KOiD-a u Travniku aktivni i polaznici vojnih kurseva koji u imponzantnom broju učestvuju u ovim aktivnostima doprinoseći između ostalog i „humanom“ imidžu Oružanih snaga BiH.

U vremenskom razdoblju od 2008. do 2012. godine na osnovu vođenih evidencija dobrovoljnog darivanja krvi, od strane koordinatora ovih aktivnosti starijeg vodnika Suvada Menzila, pripadnici KOiD-a su bolnicama u Travniku i Novoj Biloj darovali ukupno: 394 doze ove dragocjene za život neophodne tečnosti. Jedna od ovih aktivnosti realizovana je 02.10.2012. godine u bolnici Travnik i bolnici Nova Bila.
Darivanje krvi je dobrovoljno, anonimno i besplatno što dodatno pokazuje da su dobrovoljni davaoci na samom vrhu na listi ljudske humanosti.
SVI VI KOJI STE DO SADA BILI U NEDOUMICI, KOJI NISTE DO SADA DAVALI KRV A POTPUNO STE PSIHO-FIZIČKI ZDRAVI ODAZOVITE SE OVIM AKCIJAMA JER ČINITE HUMANI GEST KOJIM DANAS POMAŽETE DRUGOM, SUTRA MOŽDA SAMOM SEBI, A OD OPŠEG ZNAČAJA DARIVANJEM KRVI UJEDNO DOPRINOSITE PRIKUPLJANJU NEOPHODNIH DRŽAVNIH REZERVI OVE DRAGOCJENE TEČNOSTI – TEČNOSTI KOJA ŽIVOT ZNAČI.

info: KOiD