Komanda za obuku i doktrinu

Svečanost povodom nastavka podrške Britanskog vijeća centrima za učenje engleskog jezika OS BiH

19.11.2012

U kasarni “Rajlovac OS BiH 15.11.2012.godine održana je svečanost povodom nastavka podrške Britanskog vijeća u BiH centrima za učenje engleskog jezika OS BiH.

U kasarni “Rajlovac OS BiH 15.11.2012.godine održana je svečanost povodom nastavka podrške Britanskog vijeća u BiH centrima za učenje engleskog jezika OS BiH.
Svečanosti su ispred Britanskog vijeća u BiH prisustvovale gđe Larisa Halilović – direktorica Britanskog vijeća u BiH i Amila Semić – projekt menadžer, a ispred Centra za profesionalni razvoj pukovnik Haris Gazić – načelnik Odjeljenja stranih jezika i major Sabahudin Hadžiavdić – voditelj naprednog nivoa engleskog jezika.

U toku svečanosti izvršena je primopredaja informatičke opreme koja će naći značajnu upotrebnu vrijednost u mini centrima za učenje engleskog jezika OS BiH, a u sklopu dijela multimedijalne podrške kursevima engleskog jezika.

Podrška Britanskog vijeća kursevima engleskog jezika, osim dugogodišnje tradicije, ima i svoj kontinuitet. Naime, sem ovakvog vida podrške, dogovoreno je još nekoliko zajedničkih projekata koji za cilj imaju podizanje kapaciteta sistema učenja engleskog jezika u MO i OS BiH.

U vrlo skoro vrijeme, uz podršku Britanskog vijeća, jednom dijelu instruktorskog sastava bit će omogućeno polaganje jednog vrlo važnog i zahtjevnog testa engleskog jezika pod nazivom „Cambridge Advanced English Test“ (CAE test) koji je važan za profesionalni razvoj instruktora, a bit će organizovan i pripremni online kurs za instruktore engleskog jezika kojem će moći pristupiti petnaestak zainteresiranih pripadnike OS BiH, koji će svoj zvaničan epilog imati u prvoj polovini 2013.godine kada je planirano izvođenje kursa za nove instruktore engleskog jezika, na kojem će polaznicima biti omogućeno polaganje „Teaching Knowledge Test“ – TKT testa, a koji je vrlo bitan preduslov za sve pripadnike OS BiH koji sebe vide kao buduće instruktore engleskog jezika u OS BiH.

Što se tiče podizanja profesionalnih operativnih sposobnosti Odsjeka za engleski jezik CPR/KOiD, treba napomenuti da će Britansko vijeće u sklopu Radionice za instruktore engleskog jezika organizovati Seminar za instruktore pod nazivom „Dizajniranje kurseva engleskog jezika za posebne namjene (ESP)“ u Banja Luci od 17. do 21.12.2012.godine.
Tokom svečanosti i primopredaje informatičkih sredstava ponovno su naglašeni opći značaj engleskog jezika, spremnost za nastavak saradnje i zahvalnost za svu podršku koju je Britansko vijeće pružilo centrima za učenje engleskog jezika u dosadašnjem periodu.

Info – KOiD