Komanda za obuku i doktrinu

Svečana ceremonija završetka Komandno-štabnog kursa

7.12.2012

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 07.12.2012.godine upriličena je svečana ceremonija povodom završetka Komandno-štabnog kursa klasa 12-I. Komandno-štabni kurs u ovoj klasi uspješno je završilo 34 pripadnika OS BiH.

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 07.12.2012.godine upriličena je svečana ceremonija povodom završetka Komandno-štabnog kursa klasa 12-I. Komandno-štabni kurs u ovoj klasi uspješno je završilo 34 pripadnika OS BiH. Ova vrsta vojne edukacije je najviši nivo vojne edukacije u Bosni i Hercegovini koji osposobljava oficire za uspješno obavljanje komandno – štabnih dužnosti na nivou bataljon i brigada.
Uvodnim govorom prisutne je pozdravio brigadir Amer Duraković Komandant Centra za profesionalni razvoj koji je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima polaznika te izrazio nadu da će ovo školovanje poslužiti svima u budućem radu te prenošenju usvojenih znanja na druge pripadnike Oružanih snaga BiH.

U svome obraćanju brigadir Robert Sušac je naglasio da je KSK kao najviši nivo vojnog obrazovanja u potpunosti u skladu sa najvišim NATO standardima. Danas su 33 pripadnika i 1 pripadnica Oružanih snaga BiH završili ovaj kurs. Ovi pojedinaci su prepoznati kao vođe, i oni će dobiće nova radna mjesta ili će se vratiti na stara radna mjesta i mi od njih očekujemo da implementiraju na svojim radnim mjestima znanja koja su stekli ovdje.
Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Walter T. Lord je naglasio da je temelj bilo koje profesionalne vojske profesionalan i transparentan sistem obuke. Dakle i takav sistem ne uči samo taktičnim i tehničkim vještinama već i o nekim temeljnim ljudskim vještinama koje su izrazito potrebne vojnicima. Bitno je napomenuti oko ovog tečaja i sistema obuke u OS BiH da je modeliran po uzoru na sistem obuke u oružanih snaga SAD i takođe je kompatibilan sa NATO zemljama.

Nakon pozdravnog govora certifikate o uspješno završenom kursu uručio je brigadni general Marko Stojčić dok je zahvalnice najboljim polaznicima u klasi dodijelio komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Walter T. Lord.
Najboljim polaznicima proglašeni su kapetan Srna Senaid – prvi u klasi, kapetan Softić Zaim – drugi u klasi, major Zaim Lukomirak – treći u klasi i najbolji u provjeri fizičke spremnosti kapetan Arapović Milenko .
U ime polaznika prisutnima se obratio prvi u klasi kapetan Srna Senaid i naglasio :
“U proteklih 6 mjeseci u CPR KOiD Travnik ja i 33 moje kolege iz cijelih OS BiH završili smo KŠK tj.zvaršili smo najviši nivo vojnog obrazovanja u BiH. Ovaj kurs je u skladu sa planovima i programima NATO zemalja i sve standard NATO zemalja. Iskustva sa ovog kursa i znanja koja smo mi stekli mnogo će nam značiti u budućem radu kako u planiranju tako i u izvršavanju svih postavljenih zadataka. Stečena znanja prenosićemo na podčinjene, na nove vojnike koji dolaze u OS BiH te smatram da OS BiH sa ovakvim starješinama mogu izvršavati sve svoje postavljene zadatke.”

Rezime Komandno – štabnog kursa je iznio Načelnik Odjeljenja vojnih kurseva pukovnik Hazrudin Hasagić :
“KŠK je trajalo 6 mjeseci, i kroz to školovanje prošli su praktični i teoretski dio nastave, te su ukupno pohađali 768 nastavnih sati. Na kraju svog školovanje polaznici su izveli vježbu MAPEX na kojoj su polaznici sva svoja teoretska znanja koja su sticala tokom kursa predstavili na toj vježbi. Takođe na kraju kursiranja su radili i seminarski rad na datu temu, čijom odbranom su uspješno završili KŠK”
Svečana ceremonija je završena prigodnim koktelom uz druženje polaznika kursa, njihovih instruktora i prisutnih gostiju.

info: KOiD