Komanda za obuku i doktrinu

Analiza obuke u Komandi za obuku i doktrinu

12.12.2012

U Komandi za obuku i doktrinu na lokaciji kasarne ”Travnik” u Travniku dana 11.12.2012. godine realizovana je planirana aktivnost Analiza obuke za 2012. godinu.

U Komandi za obuku i doktrinu na lokaciji kasarne ”Travnik” u Travniku dana 11.12.2012. godine realizovana je planirana aktivnost Analiza obuke za 2012. godinu.
Analizi obuke pored komandanta za obuku brigadira Roberta Sušca i užeg dijela komande prisustvovali su i komandanti podčinjenih centara sa svojim najužim saradnicima, predstavnici KP brigadir Trbojević i pukovnik Salem Hakalović, zatim predstavnici MTT EUFOR-a stacionirani na lokaciji kasarne ”Travnik”. Treba napomenuti da je na analizi obuke po prvi put prisustvovali pripadnici Centra za obuku u operacijama podrške miru.
Upoznavanje sa planom analize izvršeno je od strane brigadira Hašima Škrijelja načelnika odjeljenja obuke KOiD, a riječima dobrodošlice zatim se obratio komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Robert Sušac.

Komandanti podčinjenih centra u skladu sa planom svoje izlaganje prezentovali su kroz ostvarene rezultate obuke u 2012. godini, akcentirajući na ometače obuke koji su uglavnom vezani za logističku podršku i planirane aktivnosti za 2013. godine. Kao jedan od najznačajnijih podataka koji je proizišao iz izlaganja komandanta podčinjenih centara KOiD svakako je podatak da je u 2012. godini kroz kolektivnu i individualnu obuku u centrima KOiD prošlo oko 5.330 pripadnika OS BiH.
Na kraju analize prisuitnim se ispred KP OS BiH obratili brigadir Trbojević i pukovnik Salem Hakalović koji su izrazili zadovoljstvo onim što su čuli tokom izlaganja, te napomenuli da će u godini koja slijedi pred Komandu za obuku i doktrinu biti postavljenoi novi izazovi i obaveze u segmentu obuke pripadnika OS BiH.
Završnim riječima komandant Komande za obuku i doktrinu Robert Sušac dao je slijedeće zaključke i smjernice za obuku u 2013. godini:
Obuka kandidata na obuci u COO Pazarić nije realizovana u skladu sa godišnjim planom obuke zbog prolongiranja aktivnosti vezanih za XI klasu vojnika na obuci.

Kolektivna obuka i vježbe kroz procese vanjskog ocjenjivanja K-di i jedinica OS BiH realizovan u skladu sa NATO procedurama. Planirane vježbe ”Dinamični odgovor 12-4 i 12-6” realizovane su u potpunosti dok je ”Dinamički odgovor 12-5” realizovan djelimično. Preduputna obuka sa procjenjivanjem jedinica OS BiH za ISAF misiju upotpunjavana identifikovanim lekcijama predhodnih jedinica. NEL—1 OCC E&F pješadijske čete 6.pbr i voda NUS deminerskog bataljona su uspješno realizovani i omogućen je nastavak istim na nivou 2 (kompatibilnosti).
Ostvaren je značajan napredak po pitanju specijalističke obuke. Težište obuke bilo je usmjereno na dostizanje višeg stepena interoperabilnosti, standardizacije i operativne sposobnosti jedinica OS BiH.

Obuku u narednom planu unapređivati kroz : učenje stranih jezika sa težišten ma engleski jezik, obuku oficira i podoficira u COOPM institucionalnu obuku u centrima, specijalističke kurseve i vojno školovanje. Prioritet u obuci jedinica OS BiH deklarisanih za učešće u operacijama podrške miru Vježbe vanjskog ocjenjivanja u 2013. godini nastaviti u skladu sa važećim SOP-om i nadležnostima jedinica KP i OK OS BiH. Kao jedna od prioriteta u 2013. godini možemo prepoznati SEL 2 , OCCE E&F i procjene jedinica OS BiH za ISAF misiju. Prilikom organizovanja specijalističkih kurseva na nivou KOiD, istakao je maksimalnu saradnju i koordinaciju u cilju što racionalnijeg korištenja resursa, a koristeći novu ulogu EUFOR-a graditi samostalne kapacitete za buduću obuku pripadnika OS BiH, a u skladu sa NATO zahtjevima.

info: KOiD