Komanda za obuku i doktrinu

Uspješno završen osnovni kurs fizičkog osiguranja skladišta naoružanja i MiMES

25.3.2013

Danas je u Komandi obuke i doktrine na lokaciji kasarne „Travnik” u Travniku okončan osnovni kurs fizičkog osiguranja skladišta naoružanja i MiMES koji je realizovan u periodu od 04.03. do 22.03.2013. godine.

Kurs je realizovan uz pomoć pripadnika MTT OS Švicarske i obučenih instruktore iz sastava OS BiH. Kurs je pohađalo 17 pripadnika OS BiH. Polaznici su stekli potrebna znanja o zaštiti magacina za naoružanje i MiMES, a što su potvrdili kako teoretski tako i praktično kroz organizovanu MPV na lokaciji kasarne Travnik i strelištu „Ovčarevo”.

Kurs, koji je realizovan u protekle tri sedmice samo dio je sveukupne obuke iz oblasti skladištenja naoružanja i MiMES u sklopu zajedničke obuke sa EUFOR-om kao dio FE (FORCE ELEMENT) 2.1.6.1.

Svečanoj ceremoniji zatvaranja kursa pored užeg dijela KOiD, polaznika i instruktora prisustvovali su njegova ekselencija ambasador R Švicarske Mr. Andre Sehaller, menadžer MTT OS R Švicarske brigadier Martin Trachslek polaznici i intruktori kursa.

Komandant KOiD brigadier Robert Sušac u svom govoru istakao je zahvalan na svestranoj pomoći pripadnika MTT OS Švicarske koju su pružili tokom realizacije kursa i čiji je doprinos vidljiv ne samo na jačanju sigurnosti u OS BiH nego i sigurnosti BiH u cijelini.

Šef MTT OS Švicarske brigadir Trachslek realizaciju kursa ocijenio je kao veoma uspješnu i ponudio pomoć za ubuduće, navodeći da je njegov tim spreman pomoći u realizaciji i drugih vidova obuke kao i pomoći primjene u praksi stećenog znanja.

Njegova ekselencija ambasador Mr.Andre Sehaller istakao je kako mu je danas zadovoljstvo da kroz prezentovanu realizaciju kursa može konstatovati da su polaznici uspješno realizovali postavljene zadatke kako teoretski tako i praktično i da mu je posebno drago da je kroz obuku uspostavljena odlična komunikacija između polaznika kursa, instruktora i pripadnika MTT OS BiH.

Na kraju je izvršena podjela certifikata o završenom kursu kao i zahvalnice instruktorima MTT OS Švicarske i OS BiH.

Konačan cilj kursa bio je sticanje novih i proširenje već stečenih znanja u izvršavanju procedura vezanih za stražarsku službu i osiguranje skladišta naoružanja i MiMES, komparacija sa procedurama koje su u upotrebi u OS BiH i onima u drugim zemljama, sa težnjom unapređenja istih, što je i postignuto.

info: KOiD