Komanda za obuku i doktrinu

Počeo Osnovni kurs o municiji – teoretski dio

21.5.2013

U organizaciji Komande za obuku i doktrinu u periodu od 20.05. do 05.06.2013. na lokaciji kasarne Rajlovac u Sarajevu održava se Osnovni kurs o municiji – teoretski dio. Kurs pohađa 16 polaznika – pripadnika jedinica Komande za podršku i Operativne komande OS BiH, a nastavu izvode instruktori iz sastava Komande logistike.

Otvorenju kursa su prisustvovali Komandant KOiD brigadir Robert Sušac, Načelnik Odjeljenja za obuku KOiD brigadir Hašim Škrijelj, predstavnici EUFOR-a brigadir Erich Simbürger, brigadir Martin Traschsler i g-din Werner Kernmaier. Voditelj kursa je kapetan Rešad Vražalica.

Misija Osnovnog kursa o municiji je usvajanje novih i proširenje već stečenih znanja potrebnih za nesmetan i siguran rad lica koja obavljaju dužnosti iz domena rukovanja municijom i MiMES u skladištima OS BiH. Upoznavanje sa procedurama i zadacima na rukovanju municijom i MIMES koja su u upotrebi u OS drugih država, s ciljem unapređenja istih u OS BiH. Ovaj kurs baziran je na internacionalnim i regionalnim standardima, najboljim iskustvima i standardima drugih oružanih snagama, teoretska razmatranja na ovom kursu predstavljaju osnovu za slijedeći korak u obuci polaznika.
Predmetni sadržaji podijeljeni su u šest cjelina i to: 1. Opće teme o municiji, 2. Svojstva i tehnologija municije, 3. Vrste municije i MiMES, 4. Ispit, 5. Rezervno vrijeme, te 6. Organizacija i administracija kursa. Tematske cjeline treba da se prenesu u realnost i svakodnevno obavljanje zadataka u OS BiH, poštujući trenutno važeće s ciljem prilagođavanja potrebama, resursima i mogućnostima OS BiH i konačnici uvođenja u praksu.
Polaznici bi po uspješnom savladavanju ovog kursa trebali biti upućeni na praktični dio, čime bi se stvorila dobra osnova za zaokruživanje kompletnog procesa te upućivanje na završni kurs pod nazivom „Napredni kurs o municiji“ koji sadrži i teoretska razmatranja i praktičan rad.

info: KOiD