Komanda za obuku i doktrinu

Međunarodni kurs za štabne oficire za OPM (IPSOSOC) 2013

18.6.2013

U Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) OS BiH je 17. juna 2013. godine otvoren Međunarodni kurs za štabne oficire za operacije podrške miru. Cilj kursa jeste pripremiti nacionalno obučene oficire za zadatke pri visokostandardnim, multinacionacionalnim operacijama podrške miru u skladu sa NATO i UN standardima. Obuka će se izvoditi u kombinaciji sa predavanjima, diskusijama i vježbama.

Polaznici kursa, njih 21, dolaze iz OS BiH, Albanije, Hrvatske, Francuske, Crne Gore i Srbije.

Dobrodošlicu polaznicima kursa, na ceremoniji otvaranja, izrazio je komandant PSOTC-a brigadir Jasmin Čajić. Ceremonijom je također iskorištena prilika da se pozdravi sa dosadašnjim komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Walter T. Lordom te poželi dobrodošlica novoimenovanom komandantu brigadnom generalu Merle D. Hartu.

Nesebična podrška Centru brigadnog generala Lorda prepoznata je sa skromnim poklonom u znak zahvalnosti izraženim od strane komandanta PSOTC-a brigadira Čajića koji mu je tom prilikom poželio uspjeh i sreću na budućim zadacima.

komandant PSOTC-a brigadir Čajić poželio je toplu dobrodošlicu brigadnom generalu Hartu, sa izraženom željom za nastavak saradnje sa NATO štabom u Sarajevu.

Info – PSOTC

9 FOTO GALERIJA