Komanda za obuku i doktrinu

Preduputna obuka pripadnika BHCON-SO-RCN-009 za misiju ISAF

21.6.2013

Uručenjem certifikata o uspješno završenoj preduputnoj obuci okončan je još jedan ciklus priprema za 12 pripadnika BHCON-SO-RCN-009 za misiju ISAF u IR Afganistan.

Preduputna obuka dešava se u okviru Plana neophodnih aktivnosti za pripremu i upućivanje u ISAF misiju i realizovala se u organizaciji Odjeljenja za obuku KOiD u periodu 17.-21.06.2013. godine na lokaciji kasarne Travnik. Predavači su bili instruktori iz sastava Komande za obuku i doktrinu, pripadnici MTT EUFOR te spoljni predavači iz sastava drugih jedinica OS BiH (ZŠ OS BiH, OK OS BiH, KUP, Dembat/brTP), kao i oficiri koji su već prošli ISAF misiju i koji su svoja predavanja iskoristili da podijele svoja iskustva iz misije.

Dodjeli certifikata prisustvovali su komandant KOiD-a brigadir Robert Sušac, načelnik štaba brigadir Radovan Škrbić, načelnik Odjeljenja za doktrinu brigadir Senad Pajić te ispred ODC-a Ambasade SAD-a u Sarajevu pukovnik Karin Wagner sa saradnicima.

Komandant KOiD-a brigadir Robert Sušac u svom obraćanju naglasio je značaj dosadašnjih iskustava iz misija podrške miru koja imaju pripadnici OS BiH te rekao da ona trebaju biti odlične lekcije budućim oficirima koji se pripremaju za učešće u ISAF misiji. Nakon obraćanja brigadir Sušac je uručio certifikate pripadnicima BHCON-SO-RCN-009.

Teme koje su predavane tokom ovog ciklusa obuke obuhvaćale su sljedeće oblasti: predavanje o Afganistanu, ISAF misiji, COIN, VGS karte i navigaciju, medicinsku zaštitu, pravni okvir misije, personalnu i psihološku pripremu, MES i improvizovana ubojna sredstva, vojne brifinge, specijalne izvještaje te puška HKG36 5,56 mm.

Završetkom preduputne obuke u BiH pripadnici BHCON-SO-RCN-009 su spremni za odlazak u Poljsku gdje će nastaviti dalju pripremu za učešće u ISAF misiji.

Info - KOiD

1 FOTO GALERIJA