Komanda za obuku i doktrinu

Simulacijska vježba sa BBG 6.pbr

30.7.2013

U organizaciji Centra za borbene simulacije, KOiD OS BiH, na lokaciji kasarne „Mika Bosnić“ Manjača, realizirana je simulacijska vježba sa BBG 6.pbr u vremenskom periodu od 22. 07. do 26. 07. 2013. godine. Okosnica ove vježbe bio je 3.bataljon 6.pbr uz elemente podrške iz BrTp i 6.blp.

Prema GPO za 2013. godinu realizacija ove vježbe planirana je na sustavu JANUS, ali zbog pripreme prostora za instaliranje novog simulacijskog sustava JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) vježba je izvedena na sistemu BBS. Kvalitet vježbe nije umanjen, jer sustav BBS u potpunosti podržava obuku BBG. Cilj ove vježbe je priprema za realizaciju vježbe Dinamičan odgovor 13-6 koja je planirana za početak septembra ove godine.

Uloga instruktora Centra za borbene simulacije je bila da obuče potrebni personal, komandire i narednike vodova, za samostalno vođenje jedinica tokom vježbe, kao i uloga nadzora i ocjenjivanja.

Završnoj analizi prisustvovao je komandant 6.pbr, brigadir Radovan Ilić uz ključni personal 6. pbr i CBS-a i tom prilikom bataljonu je uručen certifikat od strane komandanta Centra za borbene simulacije, pukovnika Dinka Ivkovića, za uspješno realiziranu vježbu.

info: KOiD