Komanda za obuku i doktrinu

Posjeta predstavnika SHAPE-a i EUFORA EAT-TI

2.8.2013

31. Jula tim od tri oficira Komande EUFOR-a i dva oficira Operativne komande za operaciju Althea (SHAPE), na čelu s brigadirom Rydenom, načelnikom Odsjeka za planiranje i koordinaciju Odjela za izgradnju sposobnosti i obuku EUFOR-a (CB&T DIV) na lokaciji kasarne “Travnik” u Travniku, posjetio je KOiD OS BiH te imao priliku upoznati se s načinom rada i postignutim rezultatima EAT-TI (Pridruženog savjetodavnog tima za usavršavanje KOiD-a) kojeg vodi Španska vojska.

Tokom posjete brigadir Ryden je pozdravio načelnika Odjeljenja za obuku KOiD, brigadira Hašima Škrijelja, koji zastupa dužnost komandanta KOiD-a. Ovom prilikom brigadir Škrijelj je ukazao na izuzetnu sardnju predstavnika EAT-TI i pripadnika KOiD. Nakon toga brigadir Ryden je pozdravio španski tim te obišao lokaciju na kojoj isti radi. Potom je pukovnik Bonifacio Gutiérrez de León, zapovjednik EAT-TI, objasnio glavne zadatke na kojima rade kako bi OS BiH dostigle međunarodni nivo standardizacije i interoperabilnosti koji bi im omogućio da se integriraju u evropski i atlantski vojni ustroj.

EAT-TI sačinjavaju 7 španskih oficira i podoficira te 1 austrijski oficir, a njihova zadaća je savjetovati na polju doktrine, standardizacije, interoperabilnosti i obuke.

EAT-TI je započeo s razmještajem u septembru 2010. a trenutno je raspoređena njegova šesta rotacija. EAT-TI održava svakodnevno usku suradnju s osobljem OS BiH i stekao je priznanje i poštovanje i EUFOR-a i OS BiH.

EUFOR pomaže OS BiH da dostigne međunarodne standarde koji im omogućuju da surađuju u vojnim strukturama Europe i NATO-a.

info: KOiD