Komanda za obuku i doktrinu

Proučena dova i održan zajednički iftar u COO/KOiD

6.8.2013

U okviru realizacije Plana ramazanskih aktivnosti u jedinicama OS BiH te u povodu završetka obuke 13.klase kandidata na osnovnoj obuci za prijem u vojnu službu 01.08.2013.godine u Centru za osnovnu obuku/KOiD u Pazariću organizovan je zajednički iftar te realizovan prigodan vjerski sadržaj.

Program u povodu završetka obuke 13. klase kandidata na osnovnoj obuci vojnika je počeo učenjem dove u mjesnoj džamiji u Pazariću te nastavljen bogatim vjerskim programom.

Prisutnima se ovom prilikom obratio Vojni muftija Ismail Smajlović te kazao da realizacija vojne obuke tokom mjeseca ramazana predstavlja dodati napor i izazov ali da isto tako završiti vojnu obuku i postati vojnik tokom mjeseca ramazana predstavlja posebnu privilegiju i čast.

Nakon čestitanja kandidatima 13. klase na uspješno završenoj osnovnoj vojnoj obuci, te klanjanja akšam namaza, program je nastavljen zajedničkim iftarom u restoranu kasarne “Zaim Imamović” u Pazariću.

Kao domaćin zajedničkog iftara i vjerkog programa prisutnima se obratio i komandant Centra za osnovnu obuku/KOiD pukovnik Samir Nukić te kazao da je njemu i ostalim pripadnicima Centra predstavljalo zadovoljstvo i čast organizovati zajednički iftar za pripadnike OS BiH, kandidate na obuci te ostale mnogobrojne zvanice.

Pukovnik Nukić je istakao i značaj prisustva pripadnika drugih naroda u BiH na zajedničkom iftaru te rekao da bolje međusobno upoznavanje i uvažavanje predstavlja značajan doprinos u daljoj izgradnji i razvoju OS i države Bosne i Hercegovine u cijelini.

Zajedničkom iftaru u Centru za osnovnu obuku su pored Komandanta KP OS BiH brigadnog generala Huseina Tursunovića, Glavnog imama OS BiH Hadisa ef. Pašalića i ostalih imama u OS BiH prisutvovali pripadnici drugih komandi i jedinica OS BiH, kandidati na obuci, predstavnici turskog kontingenta EUFOR-a sa brigadirom Ilhan Fatih-om na čelu, bivši pripadnici Centra za osnovnu obuku te predstavnici institucija općine Hadžići i džemata Pazarić.

Vjerski program i iftarsko druženje su završeni zajedničkim klanjanjem teravih namaza u mesdžidu kasarne “Zaim Imamović” u Pazariću.

info: KOiD