Komanda za obuku i doktrinu

Ceremonija završetka osnovne obuke I klase kandidata iz građanstva za mjesta oficira u COO/KOiD

28.4.2014

Prva klasa kandidata na osnovnoj obuci za mjesta oficira iz građanstva završila je obuku (MODUL-1) u Centru za osnovnu obuku (COO) u Pazariću.

Obuka je planirana da se realizuje kroz tri modula. Prvi modul podrazumijeva osnovnu obuku u COO, dok druga dva modula podrazumjevaju osnovnu podoficirsku i oficirsku obuku koja će se realizovati u Centru za profesionalni razvoj u Travniku.

Ovo je prvi put da se u Bosni i Hercegovini vrši školovanje lica iz građanstva za prijem u vojnu službu na mjesta oficira, a sve podržano od Ambasade Velike Britanije. Nastavak ovog vida obuke planiran je u sljedećoj godini i prema potrebi Oružanih snaga BiH, nastavit će se i u budućnosti.

Osnovna obuka u Pazariću trajala je 12 (dvanaest) sedmica. Na obuku je 03.02.2014. godine primljeno 30 kandidata. Tokom obuke jedan kandidat je na lični zahtjev raskinuo ugovor, tako da je obuku uspješno završilo 29 kandidata i stekli su uslov za nastavak na MODULU-2.

Današnjoj ceremoniji završetaka obuke, pored komandanta COO, prisustvovali su i brigadir Hašim Škrijelj, u ime komandnata KOiD, pripadnici KOiD i CPR-a.

Početak ceremonije obilježen je predajom raporta i intoniranjem državne himne.

Na samom početku obratio se komandant COO, major Jasmin Ganić. U svom govoru istakao je da trudom i zalaganjem 29 kandidata je uspješno završilo obuku od čega su i dvije pripadnice ženskog pola. Također se zahvalio svim vojnim i civilnim licima COO na nesebično iskazanom profesionalizmu u realizaciji misije Centra.

U ime komandanta KOiD-a obratio se brigadir Hašim Škrijelj. Na početku se zahvalio pripadnicima COO i kandidatima na uspješno realizovanoj obuci MODUL 1, ali da ovo nije kraj obuke, već da ih u nastavku očekuju puno veći izazovi i obaveze. Nakon modula 1 obuka se nastavlja na modulu 2 i 3 u Centru za profesionalni razvoj u Travniku.

Za najbolje postignute rezulate u toku obuke proglašen je kandidat Dejan Grbić, kome je brigadir Škrijelj uručio značku OS BiH.

Nakon toga uslijedio je i čin dodjele Uvjerenja o uspješno završenoj obuci.

Završetak obuke ove klase za pripadnike COO ne predstavlja odmor, već se odmah nastavljaju pripreme za prijem XIV klase kandidata na osnovnu obuku za mjesta vojnika, koja je planirana za 05.05.2014. godine.

Info- KOiD

6 FOTO GALERIJA