Komanda za obuku i doktrinu

Teoretski, praktični i napredni kurs o municiji

30.4.2014

Teoretski, praktični i napredni kurs o municiji realizovan je u periodu od 08.04 do 26.04.2014 godine na LSM Gabela u organizaciji MTT Austrije

Otvaranje kursa upriličeno je 08.04.2014. godine  na LSM Gabela. Na ceremoniji su ispred KOiD-a prisustvovali  brigadir mr. Hašim Škrijelj načelnik Odjeljenja za obuku,  pukovnik  Zijad Hadžić, pukovnik Željko Rajković uj. direktor kursa, te poručnik Ermin Vražalica uj. instruktor. Ispred EUFOR-a prisustvovali su pukovnik Werner Keinmaer MTT Austrije i major Peter Filou.

Kurs je realizovan kroz 74 nastavna sata i baziran na vizuelni pregled municije i ispitivanje hemijske stabilnosti baruta, po temama Vizuelna inspekcija municije (teoretski i praktični dio) i Ispitivanje hemijske stabilnosti baruta (teoretski i praktični dio). Kurs je pohađalo i uspješno završilo 10 pripadnika OS BiH čiji je opis poslova usko vezan za rad sa municijom.

Ceremonija zatvaranja kursa održana je 26.04.2014 godine, a prisustvovali su ispred OS BiH brigadni general Marko Stojičić, brigadir Robert Sušac, te ispred EUFOR-a brigadir Traschler, pukovnik Werner Keinmaer – MTT Austrije i major Peter Filou.

Prigodnim govorom obratio se brigadni general Stojičić, brigadir Traschler, pukovnik Werner Keinmaer. Nakon obraćanja pristupilo se dodjeli certifikata o završenom kursu polaznicima i instruktorima iz OS BiH koji su obuku uspješno realizovali zajedno sa MTT Austrije.

info – KOiD