Komanda za obuku i doktrinu

Prva klasa kandidata iz građanstva na osnovnoj obuci za oficire OS BiH nakon završenog I modula obuke u Centru za osnovnu obuku u Pazariću nastavlja dalje vojno školovanje u Centru za profesionalni razvoj u Travniku

7.5.2014

Nakon uspješno završenog I modula (osnovna vojnička obuka) Osnovne obuke oficira u Centru za osnovnu obuku (COO) u Pazariću koji je trajao od 03.02. do 25.04.2014. godine 27 kandidata i 2 kandidatkinje iz građanstva nastavili su svoje vojno školovanje na II modulu (osnovna podoficirska obuka) u Centru za profesionalni razvoj (CPR) u Travniku koje će trajati od 05.05. do 01.08.2014. godine.

Početak II modula obilježen je 05.05.2014. u kasarni Travnik obraćanjima komandanta KOiD brigadira Roberta Sušca, komandanta CPR KOiD pukovnika Mirsada Stabančića i načelnika Odjeljenja vojnih kurseva pukovnika Hazrudina Hasagića.

”Po mom uvjerenju najteži dio je već iza vas. Danas djelujete samouvjereniji, zreliji i odlučniji. Kao komandant Komande za obuku i doktrinu s pravom mogu reći, da ste I modul bili odlični. Pokazali ste i dokazali da možete prevazići sve zadatke i izazove do sada postavljene pred vas. Ja u vas ne sumnjam, zato nemojte ni vi sumnjati u sebe. Novi izazovi su pred vama. Vi ste I klasa budućih oficira, do sada ste bili vođeni, a od sada će te biti vođe. Tokom vaše obuke pružit ćemo vam sve što trebate, stoga ponašajte se kao vođe ali budite tim, budite kolege ali prije svega budite ljudi”, rekao je brigadir Sušac tokom svog obraćanja.

Komandant CPR pukovnik Stabančić tokom svog obraćanja rezimirao je protekle aktivnosti te kandidate na obuci upoznao sa najvažnijim ciljevima ovog projekta:”Vi ste u protekla tri mjeseca u COO Pazarić savladali osnovne vojničke vještine i radnje. Ono što vas očekuje u modulima II i III je podizanje ljestvice znatno više po pitanju apsorbovanja vaših znanja. Proces stvaranja vođa od vas, mnogo je komplesniji proces i zahtjevniji zadatak i za nas i za vas, nego sami prolazak kroz nastavni program u narednih 7 mjeseci. Vi ste prije samo 3 mjeseca bili civili građani, nakon toga protekla 3 mjeseca završili ste osnovnu vojničku obuku i ono što smatramo glavnim zadatkom je da od vas vođenih napravimo vođe. Vi ćete u decembru ove godine postati vođe u OS BiH, to znači da će te stajati ispred stroja i pokazati spremnost da vodite vaše grupe u izvršenje bilo kojeg pred vas postavljenog zadatka.”

Načelnik OVK pukovnik Hazrudin Hasagić kandidate na obuci je upoznao sa podoficirima OVK koji će ih voditi u narednim mjesecima: ”Instruktori koji će raditi s vama su iskusni, spremni i sposobni da prenesu na vas svoja znanja i iskustva koja će vam korisiti u vašoj budućoj karijeri i radu. Iskoristite predstojeće vrijeme da maksimalno radite na sebi i vašem usavršavanju za poziv oficira OS BiH.”

Za najbolje rezultate, postignute na I modulu Osnovne obuke oficira u Centru za osnovnu obuku KOiD u Pazariću, proglašen je kandidat na obuci Dejan Grbić: “Odlučnost, sposobnost i spremnost su preduslov za uspjeh na obuci i za karijeru u Oružanim snagama BiH. Preporučujem svima ko posjeduje ove kvalitete i spreman je na izazove, da se prijavi na Osnovnu obuku oficira i svoju budućnost pokuša izgraditi u Oružanim snagama BiH”, rekao nam je najbolji kandidat na I modulu Osnovne obuke oficira Dejan Grbić. 

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH pružili su mogućnost mladim, obrazovanim i perspektivnim bh. djevojkama i mladićima da iz civilstva apliciraju u oficirski kor OS BiH, kako bi se među njima prepoznali budući mladi oficiri kao sposobni, odlučni, obučeni i karakterni lideri.

Podršku projektu Osnovna obuka oficira pružaju NATO štab Sarajevo i Ambasada Velike Britanije u BiH, a nastavak projekta planiran je i u sljedećoj godini.

info- KOiD

7 FOTO GALERIJA