Komanda za obuku i doktrinu

Realizacija seminara “Proces izrade doktrinarnih publikacija“

6.6.2014

U vremenu od 03. do 05. juna u kasarni “Rajlovac” Sarajevo, pripadnici Doktrine OS SAD u sastavu James F. Benn, zamjenik direktora Direktorata doktrine za kombinirano naoružanje i gosp. Michael L. Walle održali su predavanje pripadnicima OS BiH na temu “Proces izrade doktrinarnih publikacija”.

Seminaru su u ime OS BiH prisustvovale starješine Odjeljenja za doktrinu KOiD-a, KP, ZŠ OS BiH i MO.

U toku trodnevnog predavanja predstavnici doktrine OS SAD su pripadnicima OS BiH prezentovali trenutno stanje Doktrine u OS SAD, nivo dostignuća  u procesu izrade doktrinarnih publikacija (DP), standarde DP-a i novine u razvoju i izradi DP-a.

Kroz diskusiju sa pripadnicima Doktrine OS BiH prezentovano je i trenutno stanje Doktrine OS BiH, tako da su predstavnici Doktrine OS SAD mogli steći sliku o trenutnom stanju napretka u relizaciji izrade DP-a u OS BiH.

Razmijenjena su mnoga mišljenja i stavovi oko načina izrade Doktrinarnih publikacija. Činjenica je da su 1999. godine, predstavnici OS SAD u sklopu MPRI obučavali pripadnike Vojske Federacije, načinom izrada DP-a, što je prenešeno i u OS BiH. Doktrina OS BiH je razradila Pravilnik o razvoju i upravljanju doktrinarnim publikacijama u OS BiH. Navedeni pravilnik precizno definiše način izrade DP-а.

U toku predavanja pripadnici OS BIH mogli su analizirati trenutno stanje dostignutosti izrade DP u OS BiH, steći nova iskustva te usavršiti način izrade iste u narednom period.

Na seminaru je, također, iskazano veliko interesovanje, te su razmijenjena iskustva i stečena nova znanja.

Opšti zaključak učesnika iz sastava OS BiH jeste da je predavanje bilo na visokom nivou, a  najbitnije od sevga jeste činjenica da je naš način izrade DP-a skoro identičan izradi DP-а u Doktrini OS SAD-а.

U tom kontekstu major Draško Brković, pripadnik Odjeljenjа KOiD je istakao: „Smatramo da smo pokupili ono najbolje iz procesa izrade DP Doktrine OS SAD i naš proces i način uređenja i izrade DP uopšte ne zaostaje za procesom izrade DP u OS SAD“.

Na kraju seminara razmijenjeni su prikladni pokloni predstavnika Doktrine OS SAD i predstavnika OS BiH, koja će ih podsjećati na jednu dobru saradnju i bogato iskustvo trodnevnog seminara.

Info-KOiD