Komanda za obuku i doktrinu

Zajednički iftar komande Komande za obuku i doktrinu i Centra za profesionalni razvoj organizovan je 15.07.2014. u kasarni "Travnik" u Travniku

17.7.2014

Sveti mjesec Ramazan, deveti je po redu u islamskom kalendaru i označen je kao mjesec posta, molitve i učenja Kur'ana. Vjernici-postači se tokom mjeseca Ramazana odriču svih ovozemaljskih užitaka kako bi ojačali svoju vjeru, a zalaskom sunca u krugu svojih porodica i svojih najbližnjih s radošću dočekuju iftar.

Upravo zbog toga iftari koji se organizuju u Oružanim snagama BiH imaju posebnu vrijednost i važnost, jer ponovo se potvrdilo da su mjesec Ramazan i iftari u OS BiH uvijek posebne i lijepe prilike za razumjevanje i radost među ljudima bez obzira na njihovu vjeroispovjest, kao i prilika za dobre odnose i jačanje saradnje sa predstavnicima civilnih struktura SBK.

Sa ezanom akšamskog vremena pristupilo se zajedničkom klanjanju akšam namaza u mesdžidu kasarne "Travnik", koji je predvodio novoizabrani Vojni muftija Hadis ef. Pašalić. Nakon akšam namaza serviran je iftar u restoranu travničke kasarne, a iftarsku dovu uputio je glavni imam Nesib ef. Hadžić.

Prisutnima se u ime KOiD obratio brigadir Senad Pajić: „Iftari su prilika da se i na  ovaj način pokaže njegovanje i čuvanje tradicije , suživota i multikulturalnosti u Bosni i Hercegovini kao i sloboda duhovnog izražavanja u OS BiH“.

Brigadir Pajić je u ime svih pripadnika KOiD uputio iskrene čestitke na imenovanjima u čin general majora Huseina Tursunovića na dužnosti komandanta Komande za podršku OS BiH, u čin brigadnog generala Kenana Dautovića na dužnosti komandanta 5. pbr OS BiH, te u čin brigadnog generala Enesa Husejnovića na dužnosti Generalnog inspektora u MO BiH. Posebne čestitke s obzirom i na priliku upućene su izboru Hadisa ef. Pašalića za vojnog muftiju i Ahmeda ef. Adilovića za travničkog muftiju, te unapređenju u Glavnog imama OS BiH Nesiba ef. Hadžića.

Zajednički iftar u 19-toj noći mjeseca Ramazana su svojim prisustvom, osim generala i pripadnika OS BiH te kandidata pilot projekta Osnovne obuke oficira, uveličali i travnički muftija Ahmed ef. Adilović, premijer SBK-a gospodin Tahir Lendo, načelnik općine Travnik g-din Admir Hadžiemrić, načelnik općine Novi Travnik g-din Refik Lendo, predstavnici Udruženja građana Travnika, predstavnici porodica šehida i poginulih boraca, predstavnici RVI, pripadnici MUP-a SBK, demobilisani i penzionisani pripadnici OS BiH, pripadnici EUFOR MTT Španije.

info- KOiD

3 FOTO GALERIJA