Komanda za obuku i doktrinu

Svečana ceremonija u povodu početka obuke 16. klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci

17.9.2015

Svečanom ceremonijom i postrojavanjem jedinice u Centru za osnovnu obuku u Pazariću 17.09.2015. godine obilježen je početak obuke 16. klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci za prijem u vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na svečanoj ceremoniji povodom početka obuke 16. klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci prisutnima su se obratili komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović, te komandant Komande za podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general major Husein Tursunović.

Pukovnik Ganić je tokom svog obraćanja, pored riječi dobrodošlice, kandidatima 16. klase rekao da od njih očekuje i zahtijeva da svojim nesebičnim zalaganjem realizuju sve planske zadatke, dostignu potrebne standarde i uspješno završe osnovnu vojničku obuku kako bi stekli uslove za nastavak specijalističke obuke i dalju edukaciju.

Komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović je u uvodu svog govora kandidatima 16. klase čestitao na izboru vojnog poziva kao životne profesije, te u nastavku rekao da od njih kao budućih vojnika očekuje da kroz obuku te njihov angažman na dužnostima na koje budu raspoređeni daju puni doprinos u izgradnji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i globalne stabilnosti u segmentima u kojima Oružane snage Bosne i Hercegovine uzimaju učešće.

General major Tursunović je tokom svog govora također zaželio dobrodošlicu kandidatima 16. klase u Centar za osnovnu obuku te, pored ostalog, istakao da njihovo opredjeljenje za profesionalnu vojnu službu predstavlja izuzetno značajan događaj u njihovim životima i predstavlja pokazatelj spremnosti i odlučnosti za preuzimanje lične odgovornosti, obaveze i pravila ponašanja propisanih regulativama iz oblasti odbrane.

Osnovnu obuku u okviru 16. klase pohađa 134 kandidata i kandidatkinja nakon čega će, oni koji uspješno dostignu postavljene standarde, potpisati ugovor o vojnoj službi te će biti raspoređeni u komande i jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na službu i dalje usavršavanje.

Info- KOiD