Komanda logistike

Analiza operacija sa materijalnim sredstvima klase V

13.12.2010

U Komandi logistike u Doboju, jedinice iz sastava Komande za podršku OS BiH, 08. decembra 2010. godine održana je konferencija na temu „ Analiza operacija sa materijalnim sredstvima klase V (municija, mine i minsko-esplozivna sredstva) u 2010. godini“.

U Komandi logistike u Doboju, jedinice iz sastava Komande za podršku OS BiH, 08. decembra 2010. godine održana je konferencija na temu „ Analiza operacija sa materijalnim sredstvima klase V (municija, mine i minsko-esplozivna sredstva) u 2010. godini“. Nosilac konferencije bila je Komanda logistike, a konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Komande za podršku OS BiH, Operativne komande OS BiH, kao i predstavnici NATO-a, EUFOR-a i UNDP-a.

S obzirom na to da je rješavanje viškova naoružanja i vojne opreme jedan od prioritetnih zadataka OS BiH, komandant KL, brigadir Smajil Oštraković, je istakao da su jedinice KL tokom 2010. godine nastavile kontinuitet izvršavanja svojih zadataka u ovoj oblasti. To se ponajprije ogleda u činjenici da je po svim osnovama uništeno 1600 tona nestabilnih minsko-eksplozivnih sredstava. Osim toga dislocirano je 4900 tona MES-a po svim operacijama (uništenje, formiranje borbenih kompleta, donacije, „gašenje“ lokacija za skladištenje municije i prodaja), a ovaj veliki i odgovorni zadatak jedinice KL su izvršile bez vanrednih događaja.

Jedinstveni zaključak svih učesnika konferencije je da su jedinice Komande logistike uspješno izvršile svoju misiju u oblasti stvaranja sigurnog okruženja u BiH, ali su i dalje prisutni veliki izazovi u oblasti rješavanja viškova naoružanja i vojne opreme, što zahtijeva podršku najviših instanci vlasti u BiH, kao i predstavnika međunarodne zajednice i UNDP.

Info – Komanda podrške