Komanda logistike

Nastavak realizacija međunarodnih logističkih LOGFAS kurseva

29.10.2012

U kasarni Rajlovac u Sarajevu je 29.10.2012.godine otpočeo međunarodni LOGFAS kurs pod nazivom „CORSOM Users Course“, koji će se realizovati u periodu 29.10.2012.g do 02.11.2012.godine.

U kasarni Rajlovac u Sarajevu je 29.10.2012.godine otpočeo međunarodni LOGFAS kurs pod nazivom „CORSOM Users Course“, koji će se realizovati u periodu 29.10.2012.g do 02.11.2012.godine.

Prema planu priprema za međunarodnu logističku vježbu LOGEX-13, u toku 2012.godine planirano je održavanje ukupno četiri logistička LOGFAS kursa u BiH: ovo je treći kurs, dok su dva već realizovana u mjesecu maju 2012.g. (LOGREP korisnički i LOGREP kurs za instruktore), a četvrti kurs (ADAMS Basic Course) planiran je za realizaciju krajem mjeseca novembra 2012.godine. LOGFAS kursevi u BiH realizuju se pod pokroviteljstvom Oružanih snaga Kraljevine Danske

Uz učešće 24 polaznika CORSOM kursa iz 6 zemalja (13 BiH, 3 Crna Gora, 2 Hrvatska, 1 Makedonija, 2 Srbija i 3 Švedska), kurs je u ime komandanta KP OS BiH zvanično otvorio brigadir Fahrudin Agić komandant Komande logistike.

U svome obraćanju brigadir Agić je naglasio značaj održavanja ovih kurseva u cilju ispunjenja partnerskih ciljeva, nastavka saradnje u okviru A5 i priprema za međunarodnu logističku vježbu LOGEX-13. Osim toga, iskazao je zahvalnost NATO školi za komunikacije i informacione sisteme (NCISS) Latina-Italija, koja je obezbijedila instruktore za ovaj kurs, a posebna zahvalnost je upućena Kraljevini Danskoj koja finansijski pomaže realizaciju ovog projekta.

Voditelj kursa pukovnik Ernes Heleg je izrazio dobrodošlicu svim polaznicima CORSOM kursa, a posebno za 11 međunarodnih polaznika kurseva iz prijateljskih zemalja. Istakao je značaj ovog kursa koji se ogleda i u činjenici da će nakon ovog kursa OS BiH biti bogatije za 13 (trinaest) novih korisnika LOGFAS softverskog alata CORSOM koji se koristi za planiranje logističkih operacija u međunarodnim operacijama podrške miru.

Izrazio je zadovoljstvo što je ovo drugi put da su OS BiH domaćin jednog međunarodnog logističkog kursa, što za MO BiH i OS BiH pored priznanja za organizaciju ovih kurseva, predstavlja i značajne uštede u budžetskim sredstvima, jer se kursevi održavaju u BiH, a inače se ovi kursevi realizuju u NATO školi za komunikacije i informacione sisteme (NCISS) u Latini, Italija.

Info: KL