Komanda logistike

Osnovni kurs za LOGREP korisnike/operatore

27.1.2014

Dana 27.01.2014.godine, u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Doboju, u organizaciji Komande logistike sa realizacijom je počeo „Osnovni kurs za LOGREP korisnike/operatore“. Kurs pohađa 24 polaznika iz OS BiH, a kurs traje 5 radnih dana (od 27.01. do 31.01.2014.godine).

„Osnovni kurs za LOGREP korisnike/operatore“ je kurs iz programa obuke u NATO školi za komunikacije i informacione sisteme (NCISS Latina, Italija) i ima za cilj obuku u korištenju dijela LOGFAS programskog paketa koji se odnosi na logističko izvještavanje (LOGREP). Ovaj kurs je po sadržaju, formi, temama i načinu izvođenja, identičan NATO kursu „LOGREP Basic Course“ (NCISS kod: 226) koji realizuje NCISS Latina, Italija.

Kurs realizuju instruktori iz OS BiH koji su prethodno certificirani od NATO škole NCISS, tj. koji su završili NATO LOGREP instruktorski kurs (LOGREP TTT).

Kurs ima za cilj obuku logističkog personala u korištenju LOGFAS softverskog paketa, odnosno, njegovog dijela (modula) LOGREP, u cilju podrške u radu organa logistike u organizovanju, kontroli i analiziranju logističkih podataka i potreba komandi i jedinica, što uključuje i uloge u planiranju, koordinaciji, analiziranju i izvršenju logističke podrške, kako na nacionalnom nivou tako i u NATO vježbama i operacijama.

Kurs se realizuje u potpuno opremljenom LOGFAS kabinetu, metodama prezentacija, instrukcija, praktičnog rada na računaru i rješavanja zadataka (vježbi) na računaru.

Nakon uspješno završenog kursa, polaznici kursa dobijaju certifikat sa kvalifikacijom „LOGREP operator“.

Ovaj kurs koji se realizuje u tri termina u ovoj godini, od strane NATO škole za komunikacije i informacione sisteme (NCISS) Latina, Italija, zvanično je priznati kao NATO kurs i za polaznike ova tri kursa u organizaciji Komande logistike, certifikati će biti dodijeljeni od strane NATO škole NCISS Latina, Italija. Svi polaznici koji uspješno završe ovaj kurs ulaze u NATO bazu certificiranih LOGFAS operatora.

Idejni tvorac i direktor ovog kursa, pukovnik Ernes Heleg je na otvaranju kursa istakao sljedeće: Nakon što je u toku 2013. godine od strane MO BiH odobren „Pravilnik o LOGFAS softverskom paketu u MO i OS BiH“, i nakon što je ZŠ OS BiH propisao „Uputstvo o korištenju LOGFAS-a u OS BiH“, ovaj kurs predstavlja sljedeći korak u potpunoj implementaciji LOGFAS-a u Oružanim snagama BiH, jer nakon realizacije ovog i još dva ovakva kursa u 2014. godini, OS BiH će imati više 100 obučenih i certificiranih korisnika LOGFAS softverskog paketa, što daje dobru osnovu za korištenje LOGFAS-a u svakodnevnom radu logističkih organa. Posebno mi je drago što je NATO škola NCISS Latina, Italija, prepoznala naše napore i nakon sagledavanja uslova u kojima organizujemo ovaj kurs i analize dostavljenog Plana i programa kursa i spiska instruktora, prihvatila ovaj kurs kao svoj zvanični kurs i za sve polaznike ovog kursa će dodijeliti certifikate o kvalifikaciji za LOGREP operatore. Zadovljstvo mi je da je ovaj dobro opremljeni LOGFAS kabinet stavljen u punu funkciju i da će omogućiti kvalitetnu realizaciju obuke po LOGFAS-u.

Godišnjim planom obuke za 2014.godinu, „Osnovni kurs za LOGREP korisnike/operatore“ planiran je da se realizuje u tri termina: 27-31.01.2014.godine, 17-21.02.2014.godine i 08-12.09.2014.godine.

Info- Komanda logistike