4. Pješadijska brigada

STX deklarisane čete

31.10.2011

U vremenskom periodu od 24.10. do 28.10.2011. godine na lokaciji kasarne „ABB“ Livno 1.pč (deklarisana četa) / 1.pb realizovala je STX.

U vremenskom periodu od 24.10. do 28.10.2011. godine na lokaciji kasarne „ABB“ Livno 1.pč (deklarisana četa) / 1.pb realizovala je STX.

Cilj STX-a: Provjeriti usvojena znanja, taktike, tehnike i procedure 1. pč/1.pb za sprovođenje zadataka koji podržavaju misiju operacije podrške miru i izvršiti završnu procjenu interoperabilnosti i obučenosti jedinice za ispunjenje partnerskog cilja "L 0035".

Na realizaciji izlaznog STX na LPO Livno učestvovalo je 95 pripadnika 1. pč/1.pb/4.pbr, te pridodatih jedinica: 4 pripadnika 2.pb/4.pbr, 2 pripadnika NUS / EOD tima Deminerske bataljona iz Bugojna, 5 pripadnika zračnih snaga OS BiH, uz stručnu i logističku podršku Komande 1. pb.

Vježba je bila podržana situacijama, na osnovu kojih je izvršena procjena jedinice po sljedećim zadacima:

 Uspostavljanje i organizacija ZM
 Kontrolna stanica
 Posmatračka stanica
 Patrola
 Komuniciranje
 Otkrivanje činjenica i prikupljanje informacija - izviđanje i HUMINT
 Zakonski okviri - primjena Pravila angažovanja
 Veza (liaison)
 Zadržavanje / pritvor
 Operacije kordona i pretrage uz upotrebu desanta
 MEDEVAC
 Svjesnost o opasnosti od mina/NUS-a i municije
 Konvoj i eskortni pratnja
 Pomoć pri humanitarnim akcijama
 Zaštita snaga u bazi i pružanje pomoći ranjenicima na ulazu u bazu
 Pregovaranje i posredovanje
 Nadzor masovnog okupljanja i pobune

Pukovnik Mijo Šteko je izjavio da je vježba dobro planirana i uspješno realizovana uz minimalan utrošak resursa, te maksimalno i profesionalno zalaganje svih učesnika na vježbi. Takođe je naglasio veliki doprinos i pomoć Deminerskog bataljona / brTP i zračnih snaga / helikoptera s posadom u realizovanoj vježbi; da je potrebno i dalje raditi na ovoj vrsti višerodovske i viševidovske obuke u cilju integracije obuke svih deklarisanih jedinica OS BiH.


Info 4.pbr
 

Postani pripadnik OS BiH