4. Pješadijska brigada

Realizovana MAPEX vježba 4.pbr „Usijanje 2010“

29.1.2010

Pripadnici komande 4.pbr u saradnji sa PSTOC Butmir, a na osnovu godišnjeg plana obuke za 2010. godinu, realizovali su MAPEX vježbu pod nazivom „USIJANjE 2010“. Vježba je realizovana u periodu od 25.01. do 29.01.2010. godine ...

Pripadnici komande 4.pbr u saradnji sa PSTOC Butmir, a na osnovu godišnjeg plana obuke za 2010. godinu, realizovali su MAPEX vježbu pod nazivom „USIJANjE 2010“. Vježba je realizovana u periodu od 25.01. do 29.01.2010. godine s ciljem obuke pripadnika komande u procesu donošenja vojnih odluka prilikom izvođenja operacija podrške miru. Poseban akcenat dat je na sagledavanje svih specifičnosti prilikom izvođenja operacija podrške miru i upotrebi informatičkih sredstava u procesu donošenja vojnih odluka.

U uvodnom djelu učesnicima vježbe obratio se brigadni general Ivica Jerkić koji je naglasio značaj pomenute vježbe s obzirom na predstojeće misije koje očekuju ovu jedinicu. Nakon njegovog obraćanja brigadir Kenan Dautović, komandant PSTOC, pozdravio je učesnike vježbe te u kratkom obraćanju informisao pripadnike komande 4. pbr o planovima i aktivnostima ovoga centra.

Tokom ove vježbe aktivnu ulogu imali su i pripadnici PSOTC-a koji su kroz svoja predavanja prenijeli svoja lična iskustva iz operacija sa područja Avganistana. Učešće u vježbi uzeli su i studenti Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, smjer žurnalistika, koji su svojim učešćem dali akcenat na važnost odnosa sa medijima prilikom izvođenja operacija podrške miru.
Praktično je realizovan intervju sa četiri pripadnika komande 4.pbr nakon čega je major Zlatko Blažeski –instruktor PSOTC-a, izvršio kratku analizu pomenute aktivnosti, te održao predavanje o iskustvima Makedonskih OS iz operacija koje provode na prostoru Iraka i Afganistana. Kroz vježbu sagledani su i aspekti izvođenja CIMIC i INFO operacija prilikom izvršenja operacija podrške miru.

Na kraju vježbe Komandant 4. pbr brigadni general Ivica Jerkić izvršio je kratku analizu, izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima i dao smjernice za budući rad komande 4.pbr.
 

Postani pripadnik OS BiH